Dostupni linkovi

Tramp zbog Izraela razmatra prodaju aviona F-35 Emiratima


Američki predsednik Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da njegova zemlja razmatra prodaju unapređenih američkih borbenih aviona F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) zbog protivljenja premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Tramp je 19. avgusta rekao novinarima u Beloj kući da su Emirati izrazili interes, kako navodi agencija Asošijejted pres (AP), da kupe "dosta" borbenih aviona stelt i da se takva prodaja "razmatra" imajući u vidu novu dinamiku između Izraela i UAE otkako su dve zemlje prošle nedelje pristale da normalizuju odnose.

"Oni imaju novac i želeli bi da naruče dosta F-35 s. To je najbolji borbeni avion na svetu", rekao je Tramp, dodavši da će se videti šta će se desiti ali da je učinjen veliki napredak u miru na Bliskom istoku.

Netanjahu je u utorak rekao da će se protiviti prodaji uprkos istorijskom sporazumu s UAE pošto je izraelski list "Jediot ahronot" objavio da taj sporazum o normalizaciji kojem je posredovao Tramp uključuje snabdevanje zemlje Zaliva unapredjenim oružanim sistemima SAD.

"Jediot ahroot" je pozivajući se na američke i izvore Emirata objavio da je izraelski pristanak na prodaju uključen u sporazum, piše AP.

Takođe je objavljeno da je Netanjahu sklopio sporazum iza leđa izraelskog bezbednosnog establišmenta i da za to nisu znali ni ministri odbrane i spoljnih poslova Beni Ganc i Gabi Aškenazi, obojica bivši šefovi vojske.

Za UAE se već dugo govorilo da su zainteresovani za nabavku F-35 stelt borbenih aviona proizvedenih u SAD i dronova za napade poput tih koje ima Izrael.

Netanjahu je rekao da je Ganc obavešten o njegovoj poziciji o prodaji F-35 pre nekoliko nedelja.

Međutim, izraelskog premijera kome se sudi za korupciju kritičari optužuju da je zaobišao odbrambeni establišment i u vezi sa prodajom podmornica Egiptu, piše AP.

U Izraelu opsednutom bezbednošću potvrda da sporazum sadrži i neke vojne uslove bi mogla uticati da se smanji oduševljenje koje ga prati, dodaje AP.

Izrael i UAE su u četvrtak, 13. avgusta najavili normalizaciju diplomatskih odnosa pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država. Implementacija postignutog dogovora između Izraela i UAE trebala bi, prema najavama, da preoblikuje politiku na Bliskom istoku – od fokusa na Palestinsko pitanje prema borbi protiv Irana.

UAE su treća arapska država koja je u 70 godina uspostavila odnose sa Izraelom.

U nedelju, 16. avgusta UAE su otvorili telefonske linije sa Izraelom - vezom uspostavljenom u razgovoru između ministara vanjskih poslova dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG