Dostupni linkovi

Ni 28.godina od zločina nisu pronađeni ostaci svih ubijenih


Bacanjem ruža u ponor Korićanskih stijena, na planini Vlašić u srednjoj Bosni obilježena je 28. godišnjica stradanja više od 200 bošnjačkih i hrvatskih civila, koji su prethodno bili zatvoreni u logorima na području Prijedora.

Njih su 21. augusta 1992. godine, iz konvoja koji je krenuo prema Travniku, izdvojili te strijeljali pripadnici interventnog voda prijedorske policije, a tijela su im nakon toga bacili u provaliju duboku 300 metara.

Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banja Luka i Udruženja logoraša "Prijedor 92", kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je na Korićanskim stijenama izvršen jedan od najmonstruoznijih zločina u BiH, za koji nisu procesuirani svi odgovorni.

"I danas smo u ponor bacili 224 ruže, za svakog ubijenog logoraša. Apelujemo i tražimo od Tužilaštva BiH da procesuira najdogovornije za ovaj ratni zločin. Naravno, najdogovorniji su oni koji su povlačili obarač i na liticama Korićanskih stijena pucali ljudima u leđa. Međutim, velika je odgovornost i kreatora tog zločina, odnosno članova tadašnjeg kriznog štaba Opštine Prijedor koji su osmislili taj plan, odabrali lokaciju i logistički organzovali prijevoz, a kasnije godinama skrivali posmrtne ostatke. Izvršioce je lako pronaći, ali treba kazniti politiku koja je dovela do ovih ubistava", naglasio je Duratović.

Okupljeni na Korićanskim stijenama i ovog 21. augusta su upozorili da do danas nisu pronađeni i identiicirani posmrtni ostaci svih žrtava.

"Imali smo, u više navrata, ekshumacije na lokalitetu Korićanskih stijena, a od one posljednje još nisu identifikovani svi posmrtni ostaci. Oni se nalaze u hali Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje se vrši priprema za identifikaciju, odnosno uzimaju se uzorci koji se šalju u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Hagu. Proces identifikacije prilično je usporen i tek ćemo nakon njega doznati koliko još ubijenih logoraša trebamo pronaći", dodao je Duratović.

Strijeljanje na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba koje su svjedočile u sudskim procesima.

Za ovaj zločin su, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Sudom BiH, osuđeni Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14, Gordan Đurić na osam, Ljubiša Četić na 13, Zoran Babić na 22, Milorad Škrbić na 21, Dušan Janković na 21, Željko Stojnić na 15, Saša Zečević na 23, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

Zbog pandemije korona virusa i shodno preporukama kriznih štabova, ovogodišnje obilježavanje na Korićanskim stijenama organizirano je uz manji broj učesnika.

XS
SM
MD
LG