Dostupni linkovi

U Rogatici ekshumacija posmrtnih ostataka žrtve iz proteklog rata


Ilustracija

Na području opštine Rogatica, u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH) na lokalitetu naselja Rudo ekshumirani su posmrtni ostaci žrtve iz proteklog rata u BiH.

Kako je u petak sopšteno iz Tužilaštva BiH, pronađeni su kompletni posmrtni ostaci jedne osobe, a naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtve čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Procesom ekshumacije na terenu rukovodio je tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a sudjelovali su i predstavnici Instituta za nestalе osobе BiH, ICMP-a u BiH, ljekar sudske medicine, kao i policijski službenici SIPA-e i PS Rogatica, kao i potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije.

Radeći na istrazi u predmetu ratnih zločina, tokom saslušavanja većeg broja svjedoka, pristupilo se pretrazi terena kako bi se locirali posmrtni ostaci za koje su postojala saznanja da se nalaze na pomenutom lokalitetu.

“S obzirom da je na navedenom lokalitetu pronađeno i više zrna iz vatrenog oružja, pretraživanje terena vršit će se korištenjem detektora u postupku prikupljanja predmeta kao dokaza za potrebe krivičnog postupka”, navedeno je u saopštenju.

Zbog postojanja saznanja da bi se na navedenom lokalitetu mogli nalaziti posmrtni ostaci još najmanje 19 žrtava, u narednom periodu, najavljuju iz Tužilaštva, radiće se aktivno na lociranju potencijalnih lokacija pojedinačnih i masovnih grobnica i traženja posmrtnih ostataka na ovom području.

Pronađeni posmrtni ostaci su prebačeni u Goražde, grad u istočnoj BiH, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve. Skoro 80 posto, od 33 hiljade nestalih u ratu u BiH je identifikovano.

Traga se za još preko sedam hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG