Dostupni linkovi

Hjuman Rajts Voč: Venecuela iskoristila pandemiju za gušenje kritike


Logo organizacije Hjuman Rajts Voč

Snage bezbednosti Venecuele i predsednik Nikolas Maduro koristili su korona virus kao izgovor da bi ugušili kritike svojih protivnika na društvenim mrežama, pa čak i u privatnim porukama, saopštila je u petak nevladina organizacija Hjuman Rajts Voč (Human Rights Watch).

Međunarodna nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, koja se bavi ljudskim pravima, navela je da su venecuelanske vlasti targetirale desetine novinara, zdravstvenih radnika, advokata za ljudska prava i političkih protivnika koji kritikuju vladin odgovor na pandemiju.

Neki kritičari su fizički zlostavljani do nivoa koji se graniči s mučenjem, navodi se u izveštaju koji nabraja 162 takva slučaja od marta do juna.

HRV kaže da je potvrdio nekoliko pritužbi putem intervjua s navodnim žrtvama, istovremeno pozivajući se na izveštaje venecuelanskih medija i zagovornika ljudskih prava.

"Danas u Venecueli ne možete čak ni da delite privatnu poruku koja kritikuje Madurovu vladu preko Vocapa (WhatsApp), bez straha da ćete biti procesuirani", rekao je direktor za Ameriku Hjuman rajts voča Hoze Miguela Vivanko.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Venecuelansko Ministarstvo komunikacija nije odgovorilo na i-mejl agencije Asošiejted pres koja je tražila komentar na saopštenje HRV.

Vlasti odane Maduru često odbacuju kritičke izveštaje o ljudskim pravima ocenjući ih kao spoljne interese koje predvode Sjedinjene američke države koje se mešaju u unutrašnje stvari države.

Venecuela je bila u ekonomskoj i političkoj krizi pre pandemije. Maduro je pod pojačanim međunarodnim pritiskom da podnese ostavku od početka 2019. godine, kada se opozicioni lider koga su podržale Sjedinjene Države Huan Gvaido samoproglasio za predsednika, tvrdeći da se socijalistički lider nelegitimno priklonio vlasti posle lažnih izbora.

Madurova vlada uvela je hitne mere sredinom marta, nedugo nakon što su dijagnostikovani prvi slučajevi korona virusa u Venecueli, zatvorila je mnoga preduzeća i ograničila putovanje unutar zemlje.

Zvaničnici su do sada prijavili oko 350 smrtnih slučajeva od korona virusa i 42.000 obolelih, ali medicinski radnici i vladini kritičari kažu da taj broj nije relevantan zbog nedostatka testiranja.

XS
SM
MD
LG