Dostupni linkovi

SAD potvrdile zaplenu četiri iranska tankera sa naftom za Venecuelu


Američke vlasti potvrdile su u petak da su zaplenile četiri iranska tankera koja su prevozila naftu Venecueli, a naftu je, kako smatra Vašington, uputila elitna jedinica iranskog režima Čuvari Revolucije, koju Sjedinjene Američke Države (SAD) smatraju terorističkom organizacijom, prenela je redakcija RFE/RL na engleskom jeziku.

Zaplenjeno je više od milion barela nafte, što je do sada najveća američka zaplena iranske nafte, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD čime je potvrđena ranija informacija koju je preneo Vol strit džornal (Wall Street Journal).

Ministarstvo je potvrdilo da je 2. jula saveznom sudu u Vašingtonu podnelo tužbu i nalog za zaplenu robe iz iranskih tankera - Bella, Bering, Pandi i Luna, koji su krenuli ka Venecueli.

"Vlada (SAD) je danas saopštila da je uspešno zaplenila oko 1,12 miliona barela nafte", navelo je ministarstvo.

Iranski ambasador u Venecueli Hodžat Soltani sa svoje strane je na Tviteru naveo da je vest o zapleni iranskih tankera "još jedna laž i psihološki rat".

"Brodovi nisu iranski. Ni vlasnik ni zastava (na brodovima) nemaju nikakve veze sa Iranom", napisao je Soltani.

Venecuela poseduje jedne od najvećih rezervi nafte u svetu ali je proizvodnja ugrožena i u toj zemlji vlada nestašica goriva. Američke sankcije Venecueli primorale su vlasti Karakasa da se okrenu saveznicima, kao što je Iran koji je u nekoliko navrata slao naftu toj zemlji.

XS
SM
MD
LG