Dostupni linkovi

Zapadnohercegovački kanton proglasio stanje nesreće zbog širenja korona virusa


Široki Brijeg, fotoarhiv
Široki Brijeg, fotoarhiv

Na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite Vlada Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) 27. augusta donijela je Odluku o proglašenju stanja nesreće na području tog kantona prouzrokovane širenjem zarazne bolesti korona virusa.

“Smisao proglašenja stanja opasnosti jeste da se svi potencijali i sve službe, od ministarstava, tijela uprave, lokalnih štabova, do onih organizacija na području našeg kantona stave u funkciju”, pojasnio je predsjednik Vlade ZHK Zdenko Ćosić.

U Federaciji BiH stanje nesreće je proglašeno 16. marta zbog pandemije korona virusa.

Vlada Federacije BiH na telefonskoj sjednici 29. maja donijela je odluku o ukidanju stanja nesreće koje je proglašeno zbog pandemije korona virusa. Stanje nesreće prestalo je važiti 31. maja.

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić izjavio je početkom augusta da su mjere koje su bile na snazi od polovine marta do kraja maja pokazale dobre rezultate, ali su bile pogubne za ekonomiju.

“Ne želimo više žrtvovati ekonomiju, jer inače ćemo zapasti u zonu gladi, imat ćemo jako veliki broj socijalnih slučajeva. Nećemo više uvoditi restriktivne mjere poput policijskog sata, ali ćemo mjere dorađivati”, rekao je tada Novalić.

Na satsnku koji je u sjedištu Vlade Federacije BiH (FBiH) u Sarajevu odžan 10.augusta odlučeno je da kantoni i njihovi krizni štabovi, ovisno o situaciji sa brojem zaraženih, sami donose mjere kako bi zaštitili građane i spriječili daljno širenje bolesti.

XS
SM
MD
LG