Dostupni linkovi

Premijer FBiH: Nećemo više uvoditi policijski sat


Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da su mjere koje su bile na snazi od polovine marta do kraja maja pokazale dobre rezultate, ali su bile pogubne za ekonomiju.

“Ne želimo više žrtvovati ekonomiju, jer inače ćemo zapasti u zonu gladi, imat ćemo jako veliki broj socijalnih slučajeva. Nećemo više uvoditi restriktivne mjere poput policijskog sata, ali ćemo mjere dorađivati”, rekao je Novalić.

U Federaciji BiH stanje nesreće je proglašeno 16. marta zbog pandemije korona virusa.

Kako je objasnio Novalić od sada će pratiti kakve mjere donose razvijene zemlje.

"Mjere ćemo dorađivati”, poručio je on.

Novalić je naglasio da posljedice korona virusa u BiH, ali i u drugim državama, najviše trpi turizam. S tim u vezi, najavio je, Vlada Federacije BiH pomoći će ovaj sektor.

"Nećemo napraviti novi korona zakon, širokopojasni, koji se odnosi na sve, nego ćemo ići segmentno. U septembru ćemo najvjerovantije donijeti zakon kojim ćemo pomoći sa 20, 30 miliona KM turistički sektor. U budućem periodu prevoznički, i tako dalje. Ići ćemo na ciljane aktivnosti", rekao je Novalić, dodajući da je to potpora, ali da su korisnije investicije.

‘Korona zakon’ predviđa da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu oko 240 KM (120 eura) mjesečno po svakom zaposlenom, počevši od obračuna i isplate bruto plate za April 2020. godine i svaki naredni mjesec.

Novalić je upoređujući period za vrijeme restriktivnih mjera i poslije naveo je da je od 16. marta do 29. maja bilo 1.082 zaraženih, 39 mrtvih i 956 izliječenih.

U protekla dva mjeseca je 7.517 zaraženih, 178 mrtvih i 3.700 oporavljenih. Aktivnih je 3.950.

Naglasio je da su i ekonomske posljedice vidljive, tako da su u aprilu prihodi bili manji za 13,3 posto.

U maju je zabilježen minus od 10,5 posto, zbog koronavirusa, a u junu 7,2 posto.

XS
SM
MD
LG