Dostupni linkovi

Održan sastanak nadležnih u Federaciji BiH: Nešto moramo mijenjati


Ljudi na testiranju za korona virus, Sarajevo, 10. avgust, 2020.

U sjedištu Vlade Federacije BiH (FBiH) u Sarajevu u ponedeljak 10. augusta održan je radni sastanak koji je sazvao premijer FBiH Fadil Novalić, a posvećen je poduzimanju daljnjih aktivnosti na prevenciji širenja COVID-19

Na sastanak su prisustvovali premijeri kantona u Federaciji BiH, predsjedavajući oba doma Parlamenta Federacije BiH, te čelnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kao i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite.

Na sastanku je odlučeno da kantoni i njihovi krizni štabovi, ovisno o situaciji sa brojem zaraženih, sami donose mjere kako bi zaštitili građane i spriječili daljno širenje bolesti.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je nakon sastanka kako je situacija za COVID-19 u tom entitetu ozbiljna, odnosno da je broj zaraženih osam puta veći u odnosu na period kada su ukinute restriktivne mjere.

„Vlada Federacije će preuzeti nešto na sebe, a kantoni moraju donijeti asimetrične mjere. Radi se o opasnoj bolesti. Brojevi govore da moramo nešto raditi. Došli smo do granice našeg zdravstvenog sistema.

Novalić je također kazao kako će Vlada FBiH donijeti naredbu da sve bolnice u tom entitetu imaju izolatorije.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva izjavio kako su neki kantoni već ranije donijeli mjere poput Kantona Sarajevo koji je ograničio broj okupljanja na otvorenim i zatvorenim prostorima, te Bosansko-podrinjski kanton koji je zabranio upotrebu nargila.

„Ovo je virus opasan. Zdravstveni sistemi mnogo razvijenih zemlja nisu se se uspjeli izboriti s ovom bolešću. Ovo su jedine mjere koje u ovom trenutku možemo izreći. I vrijeme je da ih shvatimo“, kazao je Čerkez.

Adis Ajdinović, direktor Federalne u prave za inspekcijske poslove izjavio je kako će inspekcijski organi pojačano raditi.

„Između 60 i 70 sanitarnih inspektora je na terenu. A u protekla tri mjeseca izvršeno je 12.000 kontrola, od čega je izdato 1.500 rješenja krešenja naredbi kriznih štabova“, kazao je Ajdinović.

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata registrirano je 173 slučajeva zaraze krorona virusom, a 16 osoba je preminulo.

XS
SM
MD
LG