Dostupni linkovi

Za sedam dana počinje rekonstrukcija objekta za Covid bolnicu u Sarajevu


Sarajevo, mjerenje temperature građana

Radovi na rekonstrukciji bivše garnizone ambulante planirane za Covid bolnicu koja se nalazi u krugu Opšte bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, počeće za sedam dana, dogovoreno je na danas održanom sastanku predstavnika Vlade Kantona Sarajevo (KS) i Opšte bolnice, na kojem je razgovarano o potrebnim građevinskim radovima kako bi se objekat najbrže osposobio za Covid bolnicu.

Kako je saopšteno iz Opšte bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", cilj je da se što prije smjeste pacijenti i da Covid bolnica bude u punoj funkciji, posebno u periodu kada se očekuje pojačan priliv pacijenata oboljelih od korona virusa i sezonske gripe.

„Planirali smo da za sedam dana počnu radovi, a očekujemo da budu gotovi za 100 dana. To bi bio optimalan rok i najbitnije je da će sve biti gotovo prije dolaska sezonske gripe“, rekao je nakon sastanka član Senata Opšte bolnice primarijus Ednan Drljević.

U Klinici za plućna oboljenja, Podhrastovi, smješten je izolatorijum za oboljele od korona virusa. To je jedini izolatorijum koji trenutno vrši prijem pacijenata zaraženih korona virusom iz KS.

Kapacitet ovog izolatorijuma je ograničen na 100 kreveta, dok u okviru zdravstvenih ustanova koje su u nadležnosti Kantona još uvijek nema uspostavljenog izolatorijuma za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od korona virusa.

Iz Vlade KS navedeno je da Opšta bolnica, čiji je osnivač Kanton Sarajevo, mora preuzeti odgovornost za zbrinjavanje Covid pacijenata, kao što je to slučaj i u drugim kantonima.

Osim članova Vlade i predstavnika Opšte bolnice, sastanku su prisustvovali i predstavnici Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Zavoda za izgradnju KS.

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva KS izjavila je da se situacija u Kantonu znatno poboljšava kada je riječ o broju zaraženih korona virusom.

"Broj hospitalizovanih u izolatorijumu na Podhrastovima u Sarajevu je 52 i smanjuje se. Vidimo pad krivulje i izlaska iz faze rasta oboljelih. Na respiratoru je jedan pacijent, a otpušteno je osam osoba“, naglasila je Pilav.

U posljednja 24 sata, prema podacima entitetskih zdravstvenih ustanova, u Bosni i Hercegovini (BiH) je registrovano 108 osoba pozitivnih na korona virus, dok je šest osoba preminulo.

XS
SM
MD
LG