Dostupni linkovi

Direktori sarajevskih osnovnih škola traže preuzimanje odgovornosti nadležnih


Sarajevo
Sarajevo

Direktori sarajevskih osnovnih škola su na sastanku svog Udruženja usvojili više zahtjeva odnosno zaključaka, koje su uputili kantonalnom resornom ministru, Anisu Kriviću.

Sa resornim ministrom su danas, u četvrtak 27.augusta, održali sastanak koji im je obećao ispunjenje zahtjeva, navodi za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Udruženja direktora osnovnih škola KS, Hajrudin Ćuprija.

„Obećano nam je da će svi ti naši zahtjevi biti ispoštovani do početka nove školske godine. Tako da smo mi u toku priprema, i ako se svi naši zahtjevi realiziraju, kako je danas ministar rekao, škole mogu biti spremne za početak nove školske godine“, kaže Ćuprija.

On navodi da ne žele sami da snose odgovornost, jer se radi o jednoj ozbiljnoj situaciji, o zdravlju učenika, uposlenika i njihovih bližnjih te su tražili da akte koje dobijaju od Ministarstva ne dobijaju u formi obavijesti nego da se šalju u formi naredbi.

„Te na taj način ćemo zajednički naravno dijeliti i odgovornost“, kaže Ćuprija.

Udruženje direktora sarajevskih osnovnih škola od resornog ministarstva je također tražilo da im se dostave ‘preciznije smjernice o modelu realizacije nastavnog procesa’.

Ćuprija kaže da tu ‘ima tu mnogo dilema’, ali navodi da je obećano kako će im i to biti dostavljeno prije početka nove školske godine.

Također, direktori insistiraju na dostavljanju Hodograma postupanja ukoliko učenik ili uposlenik oboli od virusa COVID-19.

“To je za nas veoma važno, na koji način će škole postupati. Da samo odjeljenje u koje je učenik išao neće dolaziti u školu, da li će cijela škola biti zatvorena, a i za to je rečeno da će biti dostavljeno prije početka nove školske godine”, kaže Ćuprija za RSE.

Pored ovih zaključaka direktori od nadležnog resornog ministarstva traže i da se po skraćenom postupku razmatraju i usvoje Prijedlozi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju te o izmjeni Zakona o udžbenicima u KS.

“Za danas je sazvana sjednica Skupštine KS na kojoj bi se trebale usvojiti te izmjene, jer one su nama krucijalne radi upošljavanja nastavnika. A ako ne dođe do izmjene Zakona o udžbenicima, svi bi nastavni planovi i udžbenici bili stavljeni van snage”, kaže predsjednik Udruženja direktora KS, Hajrudin Ćuprija.

Na sastanku sa ministrom obrazovanja, nauke i mlade KS, Anisom Krivićem otklonjene su i dileme u vezi određenih podzakonskih akata sa zapošljavanjem kao i u vezi sa pitanjem subvencioniranja produženog boravka.

“Jer da bi se ispoštovale epidemiološke mjere moraće se dodatan kadar uposliti, u suprotnom škole ne bi mogle biti samoodržive što se tiče produženog boravka”, navodi Ćuprija.

Direktori sarajevskih osnovnih škola zahtjevaju također i da se obezbjede finansijska sredstva za nabavku sredstava dezinfekciju, toplomjere, zaštitne maske, kako bi se ispoštovale sve epidemiološke mjere.

“Rečeno nam je da će nam distribuciju određenih količina dostaviti Ministarstvo (kantonalno resorno), a da će se vrlo brzo, u saradnji sa Ministarstvom finansija (kantonalnim), obezbijediti dodatna sredstva za dalju nabavku svega što je neophodno”

Od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo direktori sarajevskih osnovnih škola traže da se navedeni zaključci ispoštuju prije početka školske 2020/2021. godine, odnosno do 01.septembra 2020. godine.

Prema riječima predsjednika Udruženja direktora KS, Hajrudina Ćuprije, škole se pripremaju za početak nove školske godine i ne čekaju odluke ministarstva za to

„To je proces koji treba svakodnevno raditi i uvijek imati varijantu i ako se ide u školu, i za online nastavu ili neki novi model, ali pripreme moraju ići“, veli Ćuprija.

Nastava u KS u prve dvije sedmice bit će prilagođena trenutnoj epidemiološkoj situaciji i smjernicama za prevenciju i kontrolu COVID infekcije u osnovnim i srednjim školama.

Kada je osnovna škola u pitanju učenici od prvog do petog razreda će pohađati redovnu nastavu, a oni stariji, nastavu će pratiti online. Čas će trajati 30 minuta.

XS
SM
MD
LG