Dostupni linkovi

Krizni štab Federacije BiH donio novu naredbu sa odredbama za obrazovne ustanove


Nove naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva proširene su odredbama za obrazovne ustanove u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Naredbe i preporuke, koje je Krizni štab donio u petak, dostavljene su kriznim štabovima kantonalnih ministarstva zdravstva, a primjenjivaće se od subote, 22. augusta. Novom naredbom su opšte mjere zaštite iz prethodne naredbe produžene za 14 dana, te su dodate odredbe za obrazovne ustanove.

Te odredbe su definisane uz konsultacije sa predstavnicima kantonalnih ministarstava obrazovanja, Federalnog ministarstva obrazovanja i Zavoda za javno zdravstvo FBiH na sastanku koji je u petak, 21. augusta održan u Konjicu (Hercegovačko-neretvanski kanton, FBiH).

“Naredbom nastava u novoj školskoj godini 2020./2021. počinje u skladu sa zakonom/kalendarom, uz mogućnost revidiranja odluke o početku nove školske godine na osnovu procjene epidemiološke situacije od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo kantona/županije”, saopšteno je iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva ovom naredbom se obavezuju da razmotre mogućnost organizovanog javnog prevoza za učenike osnovnih škola u cilju širenja korona virusa.

Pored toga, definisano je i da se provođenje nastave u kantonima organizuje uz striktno i kontinuisano pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera prema preporukama nadležnih.

Također se navodi kako “svaka obrazovna ustanova na području kantona/županije mora imati krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i imenovan operativni tim za praćenje implementacije kriznog plana”.

Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i mjerodavni inspektori u gradovima i opšinama, naredbom su obavezani da nalože svim obrazovnim ustanovima, u kojima se odvija obrazovni process, da provode redovne kontrole higijenskih i zdravstveno-tehničkih uslova.

Naredba uključuje i kontinuiran pojačan inspekcijski nadzor u obrazovnim ustanovama s ciljem sprečavanja prenosa korona virusa.

Nakon sastanka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva održanog u petak u Konjicu sa resornim kantonalnim ministrima, odlučeno je da nova školska godina počinje 1. septembra za učenike u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, a 7. septembra u ostalih sedam kantona na području FBiH. Podsjetimo, Vlada Republike Srpske 17. augusta je odlučila da nova školska godina u tom bosanskohercegovačkom entitetu počne 1. septembra, a učenici će se vratiti u školske klupe uz maksimalno pridržavanje mjera zaštite.

XS
SM
MD
LG