Dostupni linkovi

Bilčik pred izbore u Crnoj Gori: Politički prostor treba biti nezavisan od religijskog


Podgorica, 27. avgust, 2020.

U svakoj evropskoj demokratiji je važno da država garantuje puno ostvarenje religijskih sloboda, ali u isto vrijeme i da religijske institucije poštuju autoritet države, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) šef Delegacije Evropskog Parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik.

“Javni politički prostor bi trebao biti nezavisan od religijskog”, kaže Bilčik na pitanje RSE što su evropski standardi u slučajevima kada se crkva pojavljuje kao činilac političkih kampanja, kao što je to uočljivo u slučaju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Kampanja za izbore zakazane u Crnoj Gori za 30. avgust odvija se u sijenci protesta i litija koje predvode prosrpske opozicione partije i SPC, nezadovoljni zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, 27.decembra prošle godine, jer smatraju da se njime oduzima imovina SPC.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije je 23. avgusta pozvao građane da izađu na izbore i glasaju protiv aktuelne vlasti koja je usvojila Zakon.

Prema riječima Bilčika, preduslov bilo kojeg uspješnog demokratskog izbora širom Evrope je slobodan odabir među političkim partijama, što se, prema riječima Bilčika, odnosi i na Zapadni Balkan.

“Ovo su izbori na kojima ljudi biraju političare, a oni se takmiče na listama političkih partija. Dakle, to bi trebala biti nadmetanje političkih ideja, političara i partija”, kaže Bilčik.

Osim eksponiranja SPC u predizbornoj kampanji, još jedna karakteristika izbornog procesa je što se odvija u okolnostima pandemije COVID 19.

Kako je od početka pandemije već bilo izbora u EU i u regionu Zapadnog Balkana, Delegacija je, prema riječima Bilčika, ukazala nadležnima u Crnoj Gori da urade sve kako bi se zaštitila prava i sigurnost građana, ugledajući se na najbolje prakse u drugim zemljama.

“Za izbore koji se održavaju u okolnostima pandemije COVID-19, najveći izazov je organizovati ih tako da država garantuje ustavna prava glasača na izborni dan, što uključuje zdravlje i bezbjednost svakoga, a to znači i glasača i onih koji učestvuju u samom procesu”, navodi Bilčik.

Iako Delegacija Evropskog Parlamenta nije fizički u Crnoj Gori, Bilčik kaže da veoma pažljivo prate događaje, izvještaje misija, pisanje medija i da su u kontaktu sa evropskim diplomatama u Crnoj Gori.

U odnosu na ove izbore, Delegacija Evropskog parlamenta će se, prema riječima Bilčika, uveliko oslanjati na izvješaje i zaključke Misije OSCE/ODIHR (Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava) koje se nalaze na terenu u Crnoj Gori.

Šef delegacije Evropskog Parlamenta ocjenjuje i da će ocjena ovih izbora biti važan činilac u skorašnjem izvještaju Evropske Komisije.

“Ovi izbori će biti veoma važni i kada govorimo o široj slici, odnosno ocjeni napretka Crne Gore ka evropskoj perspektivi. Misim da će krucijalni dokument narednih sedmica biti redovni izvještaj Evropske Komisije (EK) koji se očekuje ove jeseni. Uz ostale zemlje kandidatkinje, on će se baviti i CG, a time i izbornom kampanjom i samim izborima. Sve to će to biti važan dio ocjene EK”, zaključuje Bilčik.

Istovremeno sa parlamnetarnim izborima, u Crnoj Gori će se 30. avgusta održati i lokalni izbori u pet opština – Andrijevici, Budvi, Gusinju, Tivtu i Kotoru.

Crna Gora: 'Vjerski zakon' u izbornoj trci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

XS
SM
MD
LG