U Crnoj Gori se 30. avgusta održavaju parlamentarni izbori, jedanaesti od uvođenja višepartijskog sistema i peti od proglašenja nezavisnosti 2006. godine. Kandidate na izborima 2020. godine čini šest koalicija i pet političkih partija. Izbori se održavaju u vrijeme povećanih tenzija između države i Srpske pravoslavne crkve zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kome se crkva protivi.

Izborni proces održava se u neredovnim okolnostima izazvanim pandemijom COVID-19 zbog čega su na snazi brojne mjere u cilju sprečavanja širenja infekcije.

Donosimo vam pregled kandidata ovogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović

Nosilac izborne liste je aktuelni premijer Duško Marković.

Partija pod vođstvom aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića je trideset godina na vlasti, u koaliciji sa manjim građanskim partijama i strankama nacionalnih manjina. DPS (Demokratska partija socijalista) je nastala početkom devedesetih godina transformacijom Saveza komunista.

Od stranke bliske politici Slobodana Miloševića, predvodila je razilaženje sa beogadskim režimom (1998.), izlazak iz državne zajednice sa Srbijom i stvaranje nezavisne Crne Gore (2006.), priključenje Crne Gore u NATO (2017.). Na unutrašnjem planu, Đukanovićev DPS je najčešće kritikovan za deficite u vladavini prava, partitokratiju i korupciju.

Za budućnost Crne Gore – Demokratski front

Koaliciju čine: Nova srpska demokratija, Pokret za promjene, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Partija udruženih penzionera i invalida, Jugoslovenska komunistička partija, Srpska radikalna stranka, Stranka penzionera i invalida i socijalne pravde.

Nosilac liste je vanstranačka ličnost profesor Zdravko Krivokapić, do ovih izbora nepoznat široj javnosti.

U koaliciji dominiraju stranke koje su zalažu za čvrste veze sa Srbijom, uglavnom proruske i anti-NATO orjentacije. Koalicija podržava stav Srpske pravoslavne crkve po pitanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Na izbornoj listi je Marko Milačić, koji je prethodnih godina predvodio anti-NATO kampanju javno paleći NATO zastave.

Mir je naša nacija – Aleksa Bečić i Miodrag Lekić

Koalicija: Demokratska Crna Gora, Demos, Partija penzionera, invalida i restitucije, Građanski pokret "Nova ljevica".

Demokratska Crna Gora Alekse Bečića nastala je cijepanjem Socijalističke narodne partije. Iako su na izborima 2016. godine osvojili osam poslaničkih mandata, četiri godine su bojkotovali državnu Skupštinu. Demos Miodraga Lekića je nastao njegovim izlaskom iz opozicionog Demokatskog fronta. Lekić je 2013. godine bio opozicioni kandidat na tadašnjim predsjedničkim izborima, kada je izgubio od Filipa Vujanovića. Lekić je početkom 90-tih bio ministar inostranih poslova Crne Gore, a kasnije, za vrijeme Miloševićeve vlasti, ambasador zajedničke države.

Crno na bijelo - Dritan Abazović i Srđan Pavićević

Koalicija: Građanski pokret URA (Ujedinjena reformska akcija), Stranka pravde i pomirenja, Grupa birača CIVIS i nezavisni intelektualci.

Nosilac liste je Dritan Abazović, jedan od osnivača građanskog pokreta URA, nekadašnji poslanik Pozitivne koja je izgubila parlamentarni status nakon podrške Đukanoviću. URA je osnovana prije pet godina. Listu su podržali brojni intelektualci oponenti vlastima, različitih ideoloških profila.

SDP – JAKA CRNA GORA! Draginja Vuksanović Stanković

Socijaldemokratska partija (SDP) koju je godinama predvodio Ranko Krivokapić, do prije pet godina je bila u višegodišnjoj koaliciji sa DPS-om Mila Đukanović.

Od početka devedesetih, nastao kao antiratna stranka, SDP se borio za nezavisnost Crne Gore, za ulazak u NATO i Evropsku uniju. SDP je 2015. godine napustio vlast od kada djeluje kao opoziciona stranka.

Socijaldemokrate: Mi odlučujemo dosljedno Ivan Brajović

Stranka nastala cijepanjem jedinstvenog SDP-a 2015. godine. Socijaldemokrate su bile krilo SDP-a koje je ostalo lojalno Đukanovićevom DPS-u sa kojim čine aktuelnu vlast. Nosilac liste Ivan Brajović je u ovom mandatu obavljao funkciju predsjednika Skupštine Crne Gore.

Ispravno - Bošnjačka stranka - Rafet Husović

Nacionalna stranka Bošnjaka godinama unazad čini vladajuću koaliciju. Na prethodnim izborima osvojili su dva poslanička mjesta. Na osnovu sporazuma sa DPS-om imaju značan broj funkcija u crnogorskim javnim preduzećima.

Albanska lista– Genci Nimanbegu, Nik Gjeloshaj

Nosilac izborne liste Genci Nimanbegu je aktuelni potpredsjednik Skupštine Crne Gore, a Nik Gjeloshaj je aktuelni predsjednik Opštine Tuzi.

Albanska koalicija „Jednoglasno“

Koalicija: Demokratska partija, Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez u Crnoj Gori.

Lider Demokratske unije Albanaca je Mehmed Zenka aktuelni ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore. Fatmir Đeka iz Demokratskog saveza je direktor Turističke organizacije Ulcinj.

Hrvatska građanska inicijativa – Svim srcem za Crnu Goru

Stranka hrvatske nacionalne manjine koja je godinama unazad članica vladajuće koalicije sa jednim mjestom u parlamentu i jednim ministarskim mjestom.

Hrvatska reformska stranka Crne Gore

Nova politička stranka hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori koja po prvi put učestvuje na izborima. Nosilac liste je Radovan Rade Marić.

Zbog mjera uvedenih tokom pandemije COVID-19, sve fotografije su preuzete sa zvaničnih stranica i profila na društvenim mrežama kandidata za izbore u Crnoj Gori.