Dostupni linkovi

Otpad uvezen iz Italije nakon više od dva mjeseca i dalje u BiH


Načelnica opštine Drvar, Dušica Runić, izjavila je u četvrtak, 27. augusta, na konferenciji za novinare, da je uskladišteni otpad iz Italije i dalje u Drvaru.

"Došla sam do saznanja da je kompletna afera pokazala sve administrativne nedostatke i nespremnost države u kojoj živimo da pomogne jedinicama lokalne samouprave da ih zaštiti od pojedinaca koji su zarad ličnih interesa spremni ugroziti zdravlje stanovnika lokalne zajednice", kazala je Runić.

Otpad je iz Republike Italije dovezen početkom jula na više područja u Bosni i Hercegovini (BiH). Najveća količina otpada se nalazi u opštinama na jugozapadu zemlje, u Drvaru i Bosanskom Grahovu.

Uvoznik otpada je firma "Krom reciklaža" iz Drvara.

Uprava za inspekcijske poslove Federacije BiH je 24. jula izdala Rješenje kojim je ovoj firmi naređeno zbrinjavanje otpada na više načina, među kojim je njegovo vraćanje u Italiju ili zbrinjavanje prema važećim aktima i propisima u Federaciji BiH.

U Rješenju se kao mogućnost navodi da se otpad prikupi i preveze na lokaciju predviđenu dozvolom, a to je industrijska zona Drvar.

Rok za provođenje Rješenja sa ovim mjerama je 30 dana, od dana njegovog prijema.

Načelnica Drvara je kazala kako je firma registrovana na adresu opštine, za što je utvrđeno da je greška.

“S adrese sjedišta firme sva pošta se vratila. Pored činjenice da na lokaciji iz dozvole ne postoje mašine za reciklažu, da firma Hrom reciklaža nema nijednog prijavljenog radnika, da su za ovakve vrste prerade obavezni angažovati eksperta tehnologa, da je napravljen propust neizlaska na teren i niz drugih pravnih i materijalnih propusta, obrazloženi su u dopisu koji smo 9.7. uputili na adrese nadležnih ministarstava i inspekcije. Raspravljano je i na Skupštini Kantona 10, nažalost bez rezultata. Na zahtjeve da se otpad ukloni na osnovu rješenja inspekcije nije dobijena skupštinska većina. Kako nisam dobila odgovor, kao načelnik opštine podnijela sam Tužilaštvu Kantona 10 zahtjev za pokretanje istrage po pitanju spornog rješenja. Prema dobijenim usmenim informacijama Tužilaštva i SIPA-e istraga je u toku, a detalji ne mogu biti predstavljeni javnosti. Od FUZIP-a dobili smo kopiju zapisnika i hronološki niz aktivnosti od kojih je najvažniji da se analizom utvrdilo da otpad nije opasan", izjavila je Runić.

Rodoljub Dinić, jedan od suvlasnika firme "Krom reciklaža", koji živi u Beogradu, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) 25. augusta je rekao da je firma iz Italije, "Stalcom" iz Padove, raskinula ugovor s Krom reciklažom.

Dinić priznaje da je počinjen prekršaj, jer je uvezeni otpad uskladišten na mjestima koja nisu navedena u dozvoli.

"Postoji spor oko vlasništva hale Pasjak u Drvaru, za koju smo dobili saglasnost za mesto skladištenja. Zbog toga smo morali otpad deponovati na drugim mestima. Vraćanjem materijala na predviđenu lokaciju, mi bi popravili grešku. Ističem, imamo dozvolu za sakupljanje, skladištenje i reciklažu otpada. Što se tiče tekstila, koji je jedino uvezen, u dozvoli stoji da se on koristi direktno kao energent. Za nas je najvažnije što je potvrđeno da se ne radi o opasnim materijama koje truju građane u BiH. Čak je bilo tvrdnji da se radi o otpadu iz COVID bolnica u Italiji", ističe Dinić.

Uvozeći otpad, dodaje Dinić, prošli su više granica.

"Postoje carinske deklaracije o robi. Uvezli smo samo tekstil, 20 kamiona ili 414 tona neopasnog otpada i reč je tačno onom za šta smo dobili dozvolu. To su krpe i restlovi direktno iz proizvodnje, što bi završavalo u cementarama i termoelektranama. To je zakonit posao", kazao je Dinić za RSE.

Na konferenciji za novinare, 27. augusta, su prisustvovali i načelnici Bosanskog Grahova- Milorad Gligić i gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić.

Milorad Gligić je apelovao na sve institucije da se uključe u rješavanje problema, ocjenjujući da ‘lokalna zajednica nema mehanzme da to riješi, a da odgovorne izvedu pred lice pravde’.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je kako nije pošteno da se ‘kola lome na građanima" te da se to treba riješiti s nivoa Federacije BiH, države i kantona.

Prema Informaciji Federalne uprave za inspekcijske poslove, tekstilni otpad iz Italije je deponovan, osim u Drvaru i Bosanskom Grahovu (Kanton broj 10), još u Bihaću (Unsko-sanski kanton) i u Kiseljaku (Srednjobosanski kanton).

XS
SM
MD
LG