Dostupni linkovi

Pronađeno 50 tona otpada u Bihaću


Otpad u krugu bivše tvornice pekarskih proizvoda Tehnopek u Bihaću

Oko 50 tona otpada pronađeno je u krugu bivše tvornice pekarskih proizvoda Tehnopek u Bihaću, na zapadu Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Amir Bakrač, komunalni inspektor Grada Bihaća.

“Otpad su pronašla djeca u ponedjeljak poslijepodne,6. jula, igrajući se na ovoj lokaciji”, kazao je Bakrač.

Prema njegovim riječima, cijeli slučaj je predat nadležnom kantonalnom inspektoru za zaštitu okoliša, Senadu Derviševiću.

Dervišević je za RSE potvrdio kako je napravio zapisnik o cijelom slučaju i proslijedio ga Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

“Uprava će donijeti rješenje za povrat otpada iz Bihaća i onog koji se nalazi u Kantonu 10, van granica BiH”, kazao je Dervišević.

Građani Drvara, opštine u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine blokirali su 2. jula saobraćaj prema Bosanskom Petrovcu, zbog otpada smještenog u krugu nekadašnje firme "Grmeč", tvrdeći da je tekstilni otpad istovaren i ispred nekadašnje firme "Unis".

Stanovnici Bosanskog Grahova, opštine na jugozapadu BiH, ranije su blokirali putne pravce prema Drvaru, Livnu i graničnom prelazu Strmica ka Hrvatskoj u znak protesta što je u centar grada istovaren reciklažni otpad iz Italije.

„Dok se otpad ne ukloni pomrijet' ćemo ovdje, nećemo se skloniti odavde dok se god sve ne skloni i ne izvrši se dezinfekcija svih objekata u koje su htjeli odložiti otpad nama iz Italije, a koji su dotjerali ovdje iz zaraženih područja, da ga ovdje spaljuju“, rekao je za RSE stanovnik Bosanskog Grahova Mirko Blagojević.

Nakon blokade puteva, oglasila se i ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo.

U saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici ministarstva navodi se kako je ministrica Đapo odmah po saznanju da je u Bosanskom Grahovu i Drvaru odložen reciklažni otpad, obavijestila i zamolila Federalnu upravu za inspekcijske poslove da hitno reaguju i utvrde da li je riječ o opasnom ili bezopasnom otpadu, te da li je propisno lagerovan.

XS
SM
MD
LG