Dostupni linkovi

Kanton 10 bez odluke o izmještanju otpada iz Drvara i Bosanskog Grahova


Skupština Kantona 10 raspravljala je u ponedeljak 3. augusta o nelegalno dovezenom i uskladištenom otpadu u općinama Drvar i Bosansko Grahovo na zapadu Bosne i Hercegovine. Nije doneseno nijedno konkretno rješenje.

Početkom jula velike količine otpada iz Italije dovezene su u Drvar, Bosansko Grahovo i Bihać.

Nakon gotovo mjesec dana, u sve tri opštine otpad i dalje stoji, još nema nikakvih konkretnih poteza nadležnih.

Zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) su predložili zaključke čija je suština bila da se sprovede rješenje kantonalne inspekcije kojim je naloženo otklanjanje otpada, da se preispita rješenje za upravljane otpadom izdato od kantonalnog ministarstva, koje prati niz neregularnosti, kao i da se zabrani uvoz otpada u Kanton 10. Zaključici nisu podržani.

Jozo Ćosić, predsjednik Skupštine Kantona 10 iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (BiH) kazao je za Radio Slobodna Europa (RSE) kazao je kako je cijeli slučaj preuzelo Federalna uprava za inspekcijske poslove i Ministarstvo okoliša FBiH te da će sačekati njihovo očitovanje.

„Mi nismo ni na čijoj strani. Nismo sud, tužiteljstvo, policija ni inspekcija da donosimo zaključke. Kada budemo imali više informacija, onda ćemo se o tome kao Skupština očitovati“, kazao je Ćosić.

Nedavno su iz firme "Krom reciklaža" iz Drvara koja je uvezla otpad iz Italije što je izazvalo i proteste lokalnog stanovništva, saopćili da će uskoro materijal prebaciti u halu za koju imaju dozvolu kako bi nastavili s radom.

U suprotnom iz firme kažu da će tužiti državu BiH jer su, ističu, otpad uvezli legalno.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je bila na terenu i utvrdila da se radi o tekstilnom otpadu koji je bezopasan.

Međutim, lokalno stanovništvo iz sve tri opštine traži da se otpad što prije odveze. Ističu da je miris postao nepodnošljiv.

XS
SM
MD
LG