Dostupni linkovi

Pompeo u posjeti Sudanu za normalizaciju odnosa te zemlje sa Izraelom


Majk Pompeo
Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo posjetio je u utorak Sudan kako bi se založio za normalizaciju odnosa te zemlje sa Izraelom, podstičući zamah nedavnog istorijskog sporazuma o uspostavljanju odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sudanska prelazna vlada je međutim saopštila da nema mandat da uspostavi diplomatske odnose sa Izraelom.

Sudan je na krhkom putu ka demokratiji nakon što je narodna pobuna navela vojsku da zbaci autokratskog lidera Omara al Bašira u aprilu 2019. godine. Vojno-civilna vlada sada vodi zemlju, a izbori se smatraju mogućim krajem 2022. godine.

Prelazne vlasti očajnički žele da ukinu sankcije povezane sa listom sponzora terorizma. To bi bio ključni korak ka okončanju izolacije i obnovi razorene ekonomije Sudana, koja je pala posljednjih mjeseci, prijeteći da destabilizuje političku tranziciju.

Pompeo je prvi američki državni sekretar koji je posjetio ovu afričku zemlju od 2005. godine, kada je u posjeti bila Kondoliza Rajs. On je takođe bio najviši američki zvaničnik koji je posjetio Sudan od prošlogodišnje smjene Omara al Bašira.

Pompeov let bio je prvi direktan put između Tel Aviva do sudanske prijestolnice Kartuma. Posjeta je uslijedila nakon sporazuma između Izraela i UAE o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

U utorak se Pompeo sastao sa sudanskim generalom Abdel-Fatah Burhanom, predsjednikom vladajućeg suverenog vijeća, i premijerom Abdalom Hamdokom.

Hamdok je opisao svoj sastanak sa Pompeom kao "sjajan" te da su imali "direktan i transparentan razgovor" o uklanjanju Sudana sa američke terorističke liste, bilateralnim odnosima i podršci vlade SAD prelaznoj vladi u Sudanu.

Proglašavanje Sudana kao državnog sponzora terorizma datira iz devedesetih godina, kada je ta zemlja na kratko ugostila Osamu bin Ladena i druge tražene militante, podsjeća AP.

XS
SM
MD
LG