Dostupni linkovi

Izrael priprema direktne komercijalne letove za UAE preko Saudijske Arabije


Tel Aviv, Izrael
Tel Aviv, Izrael

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je danas (17. avgust) da Izrael priprema direktne letove preko Saudijske Arabije za Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) kao dio normalizacije odnosa nakon postignutog sporazuma dvije države, javlja agencija Reuters.

Izrael i UAE u četvrtak, 13. avgusta najavili su normalizaciju diplomatskih odnosa pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država. Implementacija postignutog dogovora između Izraela i UAE trebala bi, prema najavama, da preoblikuje politiku na Bliskom istoku – od fokusa na Palestinsko pitanje prema borbi protiv Irana.

UAE su treća arapska država koja je u 70 godina uspostavila odnose sa Izraelom.

Netanjahu je, obraćajući se na telavivskom aerodromu, naveo planove o proširenju letova ka UAE, bez navođenja tačnih datuma.

"Trenutno radimo na uspostavi direktnih letova preko Saudijske Arabije između Tel Aviva i Dubaija i Abu Dabija", rekao je Netanjahu reporterima procjenivši da će vrijeme leta biti "oko tri sata, kao prema Rimu".

Saudijska Arabija nije priznala Izrael i njen vazdušni prostor je zatvoren za letove iz Izraela, ali aviokompaniji Air Indija 2018. godine je dozvoljeno da leti na ruti Nju Delhi – Tel Aviv, nakon otopljavanja odnosa sa Rijadom.

Na aerodromu Ben-Gurion, Netanjahu je rekao da s UAE vidi "ogromne mogućnosti za bilateralni turizam i enormne mogućnosti za ulaganje".

Očekuje se da će delegacija iz Izraela otputovati u UAE u roku od nekoliko nedelja kako bi utvrdila načine normalizacije odnosa, ali svako brzo otvaranje komercijalne vazdušne rute moglo bi biti dodatno zakomplikovano ograničenjima zbog korona virusa.

U nedelju, 16. avgusta UAE su otvorili telefonske linije sa Izraelom - vezom uspostavljenom u razgovoru između ministara vanjskih poslova dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG