Dostupni linkovi

Premijer Hoti u manastiru Visoki Dečani o rešenju za sporni put


Oznaka radova na putu u blizini manastira Visoki Dečani

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti posetio je u utorak (25. avgust) Dečane gde se odvojeno sastao sa gradonačelnikom te opštine Baškimom Ramosajem (Bashkim Ramosaj) i igumanom manastira Visoki Dečani, Savom Janjićem.

Razgovarali su o izgradnji spornog magistralnog puta Dečani – Plav, koji jednim delom prolazi kroz Specijalno zaštićenu zonu.

Premijer Hoti je izrazio uverenje da će u narednim nedeljama biti pronađeno održivo rešenje oko izgradnje ovog puta.

Kako je rekao nakon sastanaka sa Ramosajem i Janjićem, sve strane su opredeljene za pronalaženje rešenja koje će ići u korist građana Kosova.

“Rešenje mora uzeti u obzir interese građana Dečana, ali i potrebe za očuvanjem ove kulturne baštine. Dogovorili smo se da nastavimo razgovore kako bi pronašli rešenje", rekao je Hoti.

I gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj je istakao da postoji zajednička volja da se izgradi put Dečani-Plav, ali da je sada neophodno pronaći adekvatno i prihvatljivo rešenje.

"Postoji spor ali naći ćemo rešenje. Put će definitivno biti asfaltiran", rekao je Ramosaj.

Takođe, iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić podržava izgradnju puteva koji povezuju ljude i ideje za ekonomski razvoj opštine. Međutim, napominje da je sporni put na relaciji Dečane–Plav zabranjen Zakonom specijalno zaštićenim zonama.

“Razgovarali smo o načinima kako da pronađemo trajno rešenje koje će biti u skladu sa Zakonom, a koje će zadovoljiti interese opštine i manstira. Ohrabren sam današnjim sastankom i postoji dobra volja svih da se pronađe rešenje koje će biti u korist svih građana Kosova”, izjavio je Janjić.

Inače, gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj ne odustaje od izgradnje ovog puta, dok iguman Sava Janjić napominje da je rešenje za ovaj problem izgradnja obilaznice oko zaštićene zone.

Premijer Kosova Avdulah Hoti je 16. avgusta zatražio da se obustave radovi na izgradnji puta Dečani–Plav, koji utiču na specijalno zaštićeno područje manastira Visoki Dečani. Iz Vlade Kosova je saopšteno da se zakoni, koje je usvojila Skupština Kosova moraju poštovati.

Skupština Kosova je 2008. godine usvojila Zakon o specijalnim zaštićenim zonama koji treba da osigura zaštitu srpskih pravoslavnih manastira, crkava i drugih verskih objekata na Kosovu, ali i da zaštiti ostala kulturno istorijska mesta koja su od posebnog značaja za srpsku zajednicu na Kosovu.

Jedan od ciljeva donošenja Zakona o specijalnim zaštićenim zonama je da se očuva karakter i izgled mesta unutar zaštićene zone, posebno istorijski, kulturni, arhitektonski ili arheološki kontekst i prirodno okruženje.

Radovi na izgradnji magistralnog puta Dečani-Plav počeli su 2018. godine.

XS
SM
MD
LG