Dostupni linkovi

Premijer Kosova pozvao na obustavu radova u blizini manastira Dečani


Premijer Kosova Avdulah Hoti
Premijer Kosova Avdulah Hoti

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti zatražio je da se obustave radovi na izgradni puta Dečani – Plav ( R108), koji utiču na posebno zaštićeno područje manastira Visoki Dečani.

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Kosova, premijer Hoti je svestan važnosti izgradnje puta za garđane Kosova ali dodaje da se zakoni, koje je usvojila Skupština Kosova moraju poštovati, kao i odluka Ustavnog suda.

U saopštenju se navodi da će premijer Kosova razmotriti sve zakonske i praktične mogućnosti da se završi put koji treba da poveže Kosovo sa Crnom Gorom.

Premijer Hoti je ponovo izrazio punu posvećnost Vlade i naroda Kosova da se očuva kulturno nasleđa Republike Kosova.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić je 13. avgusta na svom Twiter nalogu objavio da su ponovo počeli radovi na putu "u zaštićenom području".

Sa druge strane, gradonačelinik Dečana Baškim Ramosaj (Bashkim Ramosaj), je putem Facebooka saopštio da su radovi na izgradnji puta zaustavljeni na zahtev premijera Hotija, ali da će biti nastavljeni u ponedeljak, 17. avgusta.

U međuvremenu, komandant KFOR-a, general-Major Mikele Risi (Michele Risi), posetio je u subotu, 16. avgusta, specijalnu zaštićenu zonu Dečana na kojoj se nalazi pravoslavni manastir Visoki Dečani, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Tokom posete Dečanima, general Risi se odvojeno sastao sa gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem i igumanom manastira Savom Janjićem sa kojima je razgovarao o bezbednosti, nakon početka radova na putu R108.

General-major Risi potvrdio je nepristrasnu posvećenost KFOR-a da nastavi da doprinosi sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je u 14. avgusta da će Beograd na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika zatražiti "hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani".

Početak radova na putu Dečani -Plav (R-108), koji treba da poveže Kosovo sa Crnom Gorom, počeli su 2018. godine.

XS
SM
MD
LG