Dostupni linkovi

Hoti i Ramosaj postigli dogovor o obustavljanju radova na putu Dečani - Plav


Avdullah Hoti, premijer Kosova, Juni 3, 2020

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah ) Hoti sastao se u sredu sa gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem (Bashkim Ramosaj) sa kojim je postigao dogovor da radovi na izgradnji spornog magistralnog putu na relaciji Dečane – Plav, budu obustavljeni do pronalaženja adekvatnog rešenja.

“Vlada Republike Kosovo je posvećena u pružanju podrške opštinama kada je u pitanju sprovođenje njihovih razvojnih projekata", rekao je premijer Hoti na sastanku sa Ramosajem.

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Kosova, prermijer Hoti je naveo da je svestan koliku važnost za građane ima put koji treba da poveže Dečane sa Plavom, odnosno Kosovo sa Crnom Gorom ali je ponovio da se zakoni koje je usvojila Skupština Kosova moraju poštovati.

Dodao je da će Vlada Kosova uzeti u obzir važnost ovog puta za ekonomiju i kvalitet života građana opštine Dečane.

“Kako bi pronašlo odgovarajuće rešenje, u koje treba da budu uključene sve strane, premijer Hoti i gradonačelnik Ramosaj su se sagalasili da se obustave radovi na izgradnji puta R 108, koji prolazi kroz zaštićenu zonu u blizini manastira Dečani”.

Podsetimo, Vlada Kosova je u subotu (16. avgust) zabranila izvođenje radova na izgradnji magistralnog puta Dečani – Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj je u međuvremenu izjavio da neće odustati od izgradnje ovog puta, dok iguman Sava Janjić napominje da je jedino rešenje za ovaj problem izgradnja obilaznice oko zaštićene zone.

Potom je 19. avgusta iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić poručio da je dugoročna zaštita baštine SPC na Kosovu jedna od ključnih tema za dijalog u Briselu.

“Slučaj oko manastira Dečani pokazuje na sve probleme zbog sistematskog nepoštovanja zakona Kosova od samih kosovskih institucija, što zahteva mnogo ozbiljnije mehanizme zaštite”, napisao je Sava Janjić na svom Facebook profilu.

Prethodno je 14. avgusta reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz konstataciju da će zvaničniBeograd na narednom sastanku u Briselu od predstavnika kosovskih i evropskih posrednika zatražiti "hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani".

XS
SM
MD
LG