Dostupni linkovi

Tači od Skupštine Kosova traži produženje mandata za Specijalni sud


Hašim Tači
Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) zatražio je od poslanika u Skupštini Kosova da produže mandat Specijalizovanih veća u Hagu, dok Savet Evropske unije ne obavesti kosovske isntitucije da je mandat tog suda završen.

On je u video poruci putem svog Facebook profila izrazio nadu da će poslanici podržati ovaj zahtev.

"Tražio sam od poslanika Skupštine Kosova da produže mandat Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalizovanog tužioca, dok Savet Evropske unije ne objavi kraj mandata u konsultaciji sa Vladom Republike Kosovo", rekao je Tači.

On je naveo da se politika ne sme mešati u pravdu, niti pravda u politku.

Prema Ustavnom amandmanu 2015. godine, petogodišnji mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova sa sedištem u Hagu ističe u avgustu 2020. godine.

Petogodišnji mandat suda se pominje u ustavnom amandmanu br. 24 na osnovu kojeg je formiran sud. Paragraf 13 ovog amandmana navodi da će "mandat Specijalizovanih veća i specijalizovanog tužilaštva trajati u periodu od pet (5) godina, osim ako se obaveštenje o prestanku mandata vrši ranije u skladu sa Zakonom br. 04 / L-274".

Sledeći paragraf ističe da u odsustvu obaveštenja o prestanku mandata, mandat će se nastaviti do obaveštenja o završetku mandata, koje će biti objavljene u skladu sa istim zakonom, i u konsultaciji sa Vladom.

U zakonu o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između Kosova i EU međutim stoji da će mandat suda biti okončan onda kada Savet Evropske unije o tome bude obavestio kosovske institucije.

Specijalizovana veća u Hagu istražuju navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenim u periodu od januara 1999. do decembra 2000. godine nad etničkim manjinama i političkim rivalima koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Na Kosovu mnogi su se protivili formiranju ovog suda budući da se bavi samo navodima iz izveštaja Dika Martija, u kojem se ne pominju i zločini srpskih snaga tokom sukoba na Kosovu.

Specijalizovano tužilaštvo je krajem juna saopštilo da je 24. aprila prosleđena optužnica na potvrđivanje protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova Kadri (Kadri Veseli)Veseljija i drugih lica, za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Sudija za pretresni postupak ima rok od šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

U međuvremenu, Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova zatražilo je od parlamentarnih grupa u Skupštini Kosova da izmene zakon o Specijalnom sudu (Specijalizovana veća), odnosno da ovaj sud istraži sve zločine koji su se dogodili na Kosovu.

Ovo udruženje više puta je Specijalni sud nazivalo "rasističkim i jednostranim", jer ne istražuju zločine srpskih snaga tokom rata Kosovu.

XS
SM
MD
LG