Dostupni linkovi

Vlada FBiH odobrila 28 miliona eura za subvencioniranje doprinosa


Sarajevo, BiH, ilustrativna fotografija
Sarajevo, BiH, ilustrativna fotografija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na hitnoj, telefonski održanoj sjednici 22. avgusta, donijela je Odluku o davanju saglasnosti za izdvajanje sredstava utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2020. godinu za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, saopšteno je iz ove institucije.

Kako je pojašnjeno iz tekućih transfera odobreno je više od 56 miliona KM (cca 28 miliona eura) kako bi se subvencionirali doprinosi poslovnim subjektima za maj i juni 2020. godine, kao i razlike za april 2020. godine.

Odluka je donesena u skladu s odredbama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Prema takozvanom „korona zakonu“ usvojenom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine početkom maja 2020. godine, predviđeno je da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu oko 240 KM (120 eura) mjesečno po svakom zaposlenom, počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april 2020. godine i svaki naredni mjesec.

Za primjenu ovog zakona planirano je 500 milijuna KM (250 milijuna eura) u fondu za stabilizaciju privrede.

O tome ko će dobiti sredstva odlučiće Porezna uprava Federacije BiH , a podatke o tome koji su poslovni subjekti stekli pravo na subvencioniranje, kao i na koliki iznos, dostaviće Federalnom ministarstvu finansija.

Najviše novca biće izdvojeno za uplatu doprinosa u maju 2020. u iznosu od oko 16 miliona eura.

XS
SM
MD
LG