Dostupni linkovi

Krizni štab FBiH predlaže odgodu početka nastave  


Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) predložiće vlastima kantona u Federaciji odgodu početka školske godine za petnaest dana, saopštio je na konferenciji za novinare u četvrtak 20. avgusta, član Kriznog štaba Goran Čerkez.

Dodao je da će se o tom prijedlogu razgovarati na sastanku as kantonalnim ministarstvima u petak 21. vvgusta u Konjicu, na jugu Bosne i Hercegovine.

''Razgovarali smo o školama, drugim faktorima rizika. Sutra imamo sastanak s kantonalnim ministarstvima u Konjicu gdje ćemo zajednički donijeti finalne zaključke i na neki način kompletirati. Jedan od prijedloga će biti da školska godina ne počne sa prvim danima devetog mjeseca nego da idemo od 15. Da se odgodi za 15-tak dana. Još uvijek epidemiološka situacija nije stabilna i iz tog razloga ćemo pokušati da to izdogovaramo'', rekao je Čerkez .

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa rekao je da početak nastave predstavlja veliki epidemiološki rizik.

“Ono čime smo se vodili u razmatranju ove situacije jeste, prije svega, rizik po samu djecu, jer prioritet je zaštita djece. No osim toga rizik predstavljaju sekundarni prenosi, znači koliko bi prenosi infekcije iz škola u domaćinstva, doprinijelo pogoršanju opšte epidemiološke situacije. U Izraelu je, na primjer, deset dana nakon otvaranja škola zabilježena epidemija u školskom okruženju. Otvaranje škola nosi definitivno nosi najveći rizik od prenosa infekcije i nastajanja žarišta”, istakao je Musa.

Musa ističe da bi najbezbolnije bilo organizovati nastavu na daljinu, ali da to nije moguće potpuno učiniti za učenike do četvrtog razreda, pa bi jedna od preporuka bila otvaranje škola za te đake, uz poštovanje distance, skraćenje trajanja časova, ukidanje velikog odmora i druge mjere zaštite.

Musa je istakao i kako ukupno urađeno 107.000 testova na korona virus u FBiH.

“Došlo je do pada sedmodnevne incidence. Značajniji pad imamo u Kantonu Sarajevo i Bosansko podrinjskom kantonu. Početkom avgusta incidenca je bila 205, a sada oko 150 zaraženih. Što se tiče ostatka FBiH, imamo porast zaraženih u Posavkom, Livanjskom i Zapadnohercegovačkom kantonu”, dodao je Musa.

U Kriznom štabu istakli su da se trenutno bilježe uvezeni slučajevi virusa iz Hrvatske, sa mora, od ljudi zaraženih u diskoteci u Makarskoj. Navode i da je cilj da se situacija stabilizuje, kako bi se mirnije dočekala jesen koja će biti izazov.

Na području entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, obrazovanje je na nivou 10 kantona.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo 18. avgusta donijelo je odluku da će učenici razredne nastave, što podrazumijeva učenike od prvog do četvrtog razreda, u periodu od 1. do 14. septembra pohađati redovnu nastavu u školama.

Prema istoj odluci, učenici predmetne nastave, što podrazumijeva učenike od šestog do devetog razreda, nastavu će pohađati on-line.

U preostalih devet kantona još nije poznato na koji način će se odvijati nastava.

U Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu, početak škole najavljen je za 7. septembar.


U drugom dijelu Bosne i Hercegovine, entitetu Republika Srpska nastava počinje za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

Nastavni časovi biće skraćeni sa 45 na 30 minuta u manjim školama i 20 minuta u većim školama. Na časovima će moći biti najviše 15 učenika.

Za sve učenike koji imaju hronična oboljenja ili su na bolničkom liječenju, te koja iz bilo kojeg drugog razloga ne mogu prisustvovati nastavi, najavljeno je da će biti organizovana online nastava.

XS
SM
MD
LG