Dostupni linkovi

Putin na otvaranju Hrama u Beogradu


Pristalice predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsjednika Vladimira Putina ispred Hrama Svetog Save 17. januar 2019. 
Pristalice predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsjednika Vladimira Putina ispred Hrama Svetog Save 17. januar 2019. 

Očekujem da će predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovati otvaranju Hrama Svetog Save u oktobru u Beogradu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U obilasku radova na tom verskom objektu na beogradskom Vračaru, Vučić je rekao da će ruski šef države doći u Srbiju ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna i podsetio da Moskva i Beograd u oktobru obeležavaju “dane zajedničke pobede u Drugom svetskom ratu”.

Predsednik Srbije rekao je da je u prethodne tri i po godine u Hram država uložila 43 miliona evra.

"Ovo će biti nova Sveta Sofija. Nemamo više crkvu Svetu Sofiju, ali imamo Hram Svetog Save", rekao je Vučić o tom objektu koji je podignut na mestu na kom su, kako se smatra, spaljene mošti osnivača Srpske pravoslavne crkve (SPC) Svetog Save.

Na Hramu rade i majstori iz Rusije, a za njegovu izgradnju ruski energetski gigant Gasprom dao je donaciju od 10 miliona evra.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je da su istorijski događaji prekidali gradnju i uređenje hrama koja je počela 1935. godine.

“Hram Svetog Save veličanstvena je svetinja na ponos celom hrišćanskom svetu”, poručio je patrijarh Irinej.

Kako je saopšteno ovom prilikom, više od 15.000 kvadratnih metara Hrama Svetog Save biće pod mozaikom, dok se izrađuje i 300 lustera, od kojih je najveći centralni polijelej prečnika 20 metara i težine 14 tona.

Završetak svih radova očekuje se u oktobru kada će Hram Svetog Save biti otvoren u okviru jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

XS
SM
MD
LG