Dostupni linkovi

Pozivi na novu istragu tragedije u pritvoru belgijske policije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Supruga slovačkog muškarca koji je umro u pritvoru belgijske policije zatražila je novu istragu nakon što su se pojavile šokantne nove slike njegovog pritvora.

Jozef Chovanec uhićen je 2018. godine na aerodromu Charleroi nakon što je izazvao uznemirenost prilikom leta.

Dok je bio pritvoren, počeo je udarati glavom o zid svoje ćelije do točke krvarenja.

Kasnije je viđena skupina policajaca kako ga privode. Chovanec je odveden u bolnicu, ali je pao u komu i sljedećeg dana umro.

Slike iz ćelije prikazuju nekoliko policajaca kako se smiju tijekom incidenta, dok je drugi uputio nacistički pozdrav. Još jedan video snimljen je kako 18 minuta sjedi na Chovanecovim rebrima.

Njegova smrt povukla je paralelu sa slučajem George Floyd, koji je umro u svibnju, nakon što mu je policajac klečao na vratu tijekom uhićenja u SAD-u.

"Želim znati što se dogodilo i zašto se [policija] tako ponašala", rekla je njegova supruga Henrieta za Het Laatse Nieuws, lokalne novine koje su dobile snimke, prenio je BBC.

Prije smrti, Chovanec je posjedovao tvrtku koja je zapošljavala slovačke građevinske radnike za projekte u Belgiji, a često je putovao između dviju zemalja zbog posla.

Njegova obitelj rekla je da ne znaju razlog takvog njegovog ponašanja tijekom policijskog pritvora, a obdukcija je otkrila da nije bio pod utjecajem droge ili alkohola.

"Činilo se da se nešto događa s mojim mužem. Nije se osjećao dobro, ali policija je cijelu noć ignorirala mog muža", rekla je Henrieta Chovancova.

"Kad su vidjeli krv, trebali su mu pružiti prvu pomoć. Umjesto toga, sjedili su na njemu. On nije mogao pravilno disati."

Dvije godine nakon njegove smrti, policijska istraga još traje, a Chovancova je pozvala na imenovanje novog suca.

Glasnogovornik državnog odvjetništva u Charleroiu rekao je da su saslušani svi službenici koji su sudjelovali u incidentu, ali je dodao da je "zbog krize oko COVID-a 19 došlo do kašnjenja".

U međuvremenu, glasnogovornik policije rekao je lokalnom uredu Sudpresse da će službenik na slici s nacističkim pozdravom biti otpušten 20. kolovoza.

XS
SM
MD
LG