Dostupni linkovi

Preminuo Džon Luis, poznati aktivista za građanska prava u SAD 


Džon Luis (John Lewis), aktivista za nenasilje i građanska prava u SAD, bivši saradnik slavnog Martina Lutera Kinga preminuo je u 81. godini
Džon Luis (John Lewis), aktivista za nenasilje i građanska prava u SAD, bivši saradnik slavnog Martina Lutera Kinga preminuo je u 81. godini

Džon Luis (John Lewis), poznati aktivista za nenasilje i građanska prava u SAD, bivši saradnik slavnog Martina Lutera Kinga (Luther) preminuo je u 81. godini, saopštio je kasno sinoć Predstavnički dom američkog Kongresa čiji je bio član.

"Amerika danas žali zbog smrti jednog od najvećih heroja američke istorije", navela je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi ((Nancy).

Luis, koji je bolovao od raka pankreasa, bio je decenijama poslanik Demokratske stranke.

Nensi Pelosi je opisala Luisa kao "velikana pokreta za građanska prava, a njegova dobrota, vera i hrabrost su preobrazili američku naciju".

Luis je kao Afroamerikanac sa 21 godinu bio jedan od najmlađih "putnika slobode" (Freedom Riders) koji se borio protiv segregacije u američkom društvu početkom 60-ih godina. Postao je jedan od poštovanih ličnosti SAD zbog zalaganja pravednosti i jednakosti.

Policija ga je nekoliko puta pretukla. Dobio je teške povrede 1965. godine na mostu "Edmund Petus" u Selmi, u američkoj državi Alabami gde je predvodio miran protest nekoliko stotina aktivista protiv rasne diskriminacije.

Luis, poslanik iz Džordžije, vratio se u junu u Vašington uprkos odmakloj bolesti kako bi učestvovao u mobilizaciji pokreta protiv rasizma posle nedavnog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) u Mineapolisu.

SAD: Rasna ravnopravnost i reforma policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00XS
SM
MD
LG