Dostupni linkovi

Vojnić: Očekujemo da će predstavnik Hrvata u Srbiji biti u novoj Vladi


Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić sastala se danas s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu

Očekujemo i nadamo se da će neko od predstavnika Hrvata u Srbiji biti uključen u republičku ili pokrajinsku vladu, izjavila je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji (HNV), nakon sastanka predstavnika te organizacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Ona je to rekla odgovarajući na pitanje novinara i naglasila da je povod za sastanak bila zahvalnost Vučiću što je Vlada Srbije izdvojila sredstva za otkup dela rodne kuće Josipa Bana Jelačića čije svečano otvaranje se očekuje 16. oktobra ove godine.

Vojnić je rekla da je zahtev HNV ostao da hrvatska zajednica bude aktivno uključena u proces donošenja odluka. “Hrvatska zajednica trenutno je isključena iz izvršne vlasti i institucija.

Garantovani mandat je nešto od čega nećemo odustati", izjavila je Vojnić i dodala da je u razgovoru sa predsednikom Vučićem iskazana pozitivna spremnost da se rešavaju ta pitanja.

Ona je razgovor sastanak ocenila kao izuzetno konstruktivan i navela da je razgovarano prostoru za hrvatsku zajednicu u Beogradu, hrvatski školski centar i vidljivost hrvatske zajednice.

“Razgovor je protekao u izuzetno pozitivnoj atmosferi, upravo onakvoj kakva je i potekla sa strane Republike Hrvatske, a potaknuta premijerom Andrejom Plenkovićem prema Srbijam u Hrvatskoj", rekla je Jasna Vojnić.

XS
SM
MD
LG