Dostupni linkovi

Novi Sad: Ban Jelačić dobar primer saradnje Srba i Hrvata


Akademija povodom rođendana Josipa bana Jelačića, Novi Sad, 16. oktobar 2019.
Akademija povodom rođendana Josipa bana Jelačića, Novi Sad, 16. oktobar 2019.

"Hrvatsko nacionalno veće registruje sve veći broj pritužbi članova te zajednice zbog povrede ljudskih i manjinskih prava u Srbiji", izjavila je predsednica tog veća Jasna Vojnić.

Ona je na svečanoj akademiji povodom rođendana bana Jelačića u Novom Sadu istakla da su u proteklih godinu dana ipak zabeleženi pomaci u položaju Hrvata u Vojvodini.

"Otkup rodne kuće Josipa bana Jelačića skoro je pri kraju i uskoro će krenuti rekonstrukcija dela kuće. Na Otvorenom lektoratu za hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu devet nastavnika je dobilo sertifikate o poznavanju hrvatskog jezika a neki su već zaposleni u školama. Ove školske godine upisano je duplo više prvaka u Subotici i Monoštoru. Uprkos finansijskim problemima izrađeni su programi nastave i učenja i jedan mali broj udžbenika za osnovne škole na hrvatskom jeziku, uspostavljen je mehanizam praćenja povrede ljudskih i manjinskih pravabudući da na žalost registrujemo sve veći broj pritužba naših članova iz zajednice", rekla je Vojnić.

Zvonko Milas državni sekretar Vlade u Hrvatskoj zadužen za hrvatsku dijasporu na svečanosti ocenio je da je hrvatska zajednica u Vojvodini sve jača i da je danas snažnije povezana sa Hrvatskom nego ranije.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kazao je da je ban Jelačić dobar primer saradnje Srba i Hrvata na ovim prostorima.

"Srećan sam da sam danas tu kao izaslanik predsednika Srbije jer je to dokaz drugačijeg odnosa Republike Srbije i njenih građana hrvatske nacionalnosti, jer je to dokaz drugačijih, mnogo racionalnijih i emocija rasterećenijih odnosa, a zajedničkom budućnošću opterećenijih misli, težnji i delovanja", naglasio je Selaković.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i Dragan Čović, predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. On je u svom govoru ocenio da je BiH još uvek radi sa svojim susedima da sačuva zajedničke vrednosti.

On je istakao da ta zemlja još "uvek nije prava republika" iako se to tako "navodi, ali se još uvek traže načini da se to ostvari".

Dodao je i da je neophodna saradnja među različitim zajednicama.

"Hrišćanstvo može da bude osnova ustrojstva ujedinjene, moderne Evrope i o tome moramo zajedno razmišljati i razmišljati o našoj ulozi u tome", rekao je Čović.

Svečanost povodom rođenja bana Jelačića obeležena je i kulturno-umetničkim programom kao i svetom misom u crkvi Svetog Jurja u Petrovaradinu.

XS
SM
MD
LG