Dostupni linkovi

Kabul gađan granatama na Dan nezavisnosti


Avganistanska policija na jednom od mesta koje je gađano granatama u Kabulu, 18. avgust 2020.

Više od deset ljudi je povređeno, uključujući i četvoro dece u napadu na razne delove Kabula jutros (18. avgust), tokom proslave Dana nezavisnosti Avganistana, javlja agencija Rojters.

Nijedna militantna grupa za sada nije preuzela odgovornost za napad

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tarik Arijan rekao je da su granate ispaljene iz dva vozila u severnom i istočnom delu glavnog grada Avganistana, te da su dve osobe privedene.

Svedoci napada su za agenciju Asošijejted pres naveli da je najmanje jedna granata pala na bogati kvart Vazir Akbar Kan, gde stanuju diplomate i visoki državni zvaničnici.

Visoki zapadni dužnosnik rekao je Rojtersu da je diplomatsko područje brzo stavljeno u blokadu nakon eksplozija, i da su se radnici u ambasadama sklonili u sigurne prostorije.

Napad se događa dan pošto je vlada saopštila da neće osloboditi preostalih 320 talibanskih zatvorenika dok talibani ne oslobode još zarobljenih avganistanskih vojnika.

Najava vlade je u suprotnosti sa odlukom tradicionalnog avganistanskog saveta donetom ranije ovog meseca, da treba svi talibanski zatvorenici da se oslobode, čak i oni najokoreliji kriminalci, pošto je to uslov za početak pregovora vlade i talibana o okončanju dugogodišnjeg rata.

Portparol talibana Zabihuzla Mudžahid rekao je da ne zna za granatiranje u Kabulu.

Avganistan 18. avgusta obeležava Dan nezavisnosti, kada je 1919. godine završena britanska vladavina tom zemljom.

XS
SM
MD
LG