Dostupni linkovi

Košarac: Cilj je zaštititi domaću proizvodnju u BiH


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) Staša Košarac zatražio je od predstavnika najvećih domaćih kompanija koje se bave uvozom svježeg i rashlađenog mesa da obustave uvoz na mjesec dana, kako bi se smanjili viškovi na domaćem tržištu i tako pomogli domaći proizvođači.

“Činjenica je da naši primarni poljoprivredni proizvođači imaju problem, posebno u vrijeme kada je pandemija korona virusa ostavila velike posljedice. Zamolio sam prerađivače da prestanu 30 dana da uvoze meso i svoje kapacitete usmjere na otkup domaće poljoprivredne proizvodnje. To je jedini način da zaštitimo našu prozivodnju, a to mora da bude i primarni cilj”, istakao je Košarac.

On je naglasio kako očekuje da će BiH u narednih sedam dana nastaviti svoj trgovinski promet s Turskom, ali i otvaranje tržišta sa Evropskom unijom (EU).

“Razgovarao sam više puta sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johanom Satlerom o toj temi. Dobio sam uvjerenje da onda kada dostavimo adekvatno popunjen upitnik, da će se to razmatrati. Vjerujem da ćemo biti uspješni u svemu tome”, naglasio je Košarac.

EU je u aprilu ove godine izdvojila pomoć od 800 miliona eura Zapadnom Balkanu i Turskoj za pomoć zdravstvu i otklanjanju ekonomskih i socijalnih posledica epidemije korona virusa.

Za otklanjanje socijalne i ekonomske štete BiH je pripalo 73,5 miliona eura.

Osim ove podrške, EU je najavila i 250 miliona eura makro-finansijske pomoći.

XS
SM
MD
LG