Dostupni linkovi

EU donirala 800 miliona evra pomoći Zapadnom Balkanu i Turskoj, najviše Srbiji


Zgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu

Evropska unija je izdvojila pomoć od 800 miliona evra Zapadnom Balkanu i Turskoj za pomoć zdravstvu i otklanjanju ekonomskih i socijalnih posledica epidemije korona virusa, saopštila je danas Evropska komisija u Briselu.

Srbiji je iz fondova EU za saniranje ekonomsko-socijalnih posledica pandemije preusmereno 78,5 miliona evra, 15 miliona evra za plaćanje troškova avionske dopreme hitnih medicinskih potreba i sredstava, kao i 7,5 miliona evra za preuređenje i opremu laboratorije za izradu testova za korona virus.

“EU ovu pomoć daje jer živimo na istom kontinentu i jedino zajedno možemo uspeti u suzbijanju korona virusa i otklanjanju ekonomskih i društvenih posledica pandemije”, poručio je komesar za prošerenje Oliver Varheji.

Varheji je naveo da je EU izdvojila ukupno 3,8 milijardi evra za podršku svojim istočnim i južnim susednima, kao i Zapadnom Balkanu i Turskoj.

EU je od izdvojenih sredstava Albaniji dodelila četiri miliona za medicinsku opremu, a Bosni i Hercegovini sedam miliona evra za bolničku zaštitu i opremu zdravstvenog osoblja.

Kosovu je odobreno pet miliona evra za laboratoriju, zaštitna sredstva i respiratore, dok je za Crnu Goru dato tri miliona evra za nabavku medicinske opremu, zaštite i respiratora.

Severnoj Makedoniji je namenjeno četiri miliona evra za medicinsku zaštitu i nabavku pet hiljada testova za korona virus.

Evropska unija je takodje za otklanjanje socijalne i ekonomske štete izdvojila 46,5 miliona evra za Albaniju, 73,5 miliona evra za Bosnu i Hercegovinu, 63 miliona za Kosovo, 63 miliona evra za Severnu Makedoniju.

Još 290 miliona evra je EU odobrila za oporavak Zapadnog Balkana kao celine od posledica koje je izazvala epidemija korona virusa.

Ovo je deo pomoći EU od 15,6 milijardi evra koja je namenjena "partnerskim zemljama", najviše Africi i drugim delovima sveta, ali i Balkanu i ostalim neposrednim susedima Unije.

Pomoć je "hitna podrška za humanitarne potrebe, jačanje zdravstva, snabdevanja vodom, pospešenje sposobnosti da se izbore s pandemijom i otklone društvene, socijalne i ekonomske posledice”.

XS
SM
MD
LG