Dostupni linkovi

U Kantonu Sarajevo dogovoreni koraci o rekonstrukciji buduće COVID bolnice


Opšta bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu

U Vladi Kantona Sarajevo (KS) održan je sastanak o narednim koracima za uspostavljanje "Covid bolnice" u okviru Opšte bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Osim članova Vlade i predstavnika Opšte bolnice, sastanku su prisustvovali i predstavnici Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Zavoda za izgradnju KS.

Kako je navedeno iz Opšte bolnice, sastanak je bio konstruktivan i tehničke prirode, te su sa UNDP-om dogovarani koraci rekonstrukcije garnizone ambulante i stacionara.

Ponuđena su dva prijedloga, kao i naredni koraci za izradu projektne dokumentacije kako bi objekat bio što brže osposobljen.

Ismet Gavrankapetanović, direktor Opšte bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" naveo je da su dogovoreni primarni koraci da objekat bude prebačen u vlasništvo Opšte bolnice.

"Dogovarana je izrada projektne dokumentacije, rekonstrukcija prostora koji se uvodi u bolnički kapacitet, kao i nabavka opreme. Važno je da se sagleda ozbiljnost trenutka i građanima Sarajeva ponudi trajno i izvanredno rješenje što prije", poručio je Gavrankapetanović.

U Klinici za plućna oboljenja, Podhrastovi, smješten je izolatorij za oboljele od korona virusa. To je jedini izolatorijum koji trenutno vrši prijem pacijenata zaraženih korona virusom iz KS.

Prema posljednjim podacima, trenutno su na Podhrastovima smještena 72 pacijenta. Kapacitet ovog izolatorijuma je ograničen na 100 kreveta, dok u okviru zdravstvenih ustanova koje su u nadležnosti Kantona još uvijek nema uspostavljenog izolatorijuma za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od korona virusa.

Iz Vlade KS navedeno je da Opšta bolnica, čiji je osnivač Kanton Sarajevo, mora preuzeti odgovornost za zbrinjavanje Covid pacijenata, kao što je to slučaj i u drugim kantonima.

Naredni sastanak je zakazan za ponedjeljak, 17. avgust.

U Bosni i Hercegovini (BiH) u posljednja 24 sata od posljedica bolesti COVID-19 preminulo je 11 osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva u BiH 458.

Zabilježeno je 345 novozaraženih, a ukupno je testirano 2.011 osoba.

XS
SM
MD
LG