Dostupni linkovi

Iran i Turska osudili sporazum Izraela i UAE


Teheran u vrijeme pandemije, arhivska fotografija

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak, 14. avgusta, da je sporazum o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) "opasan i nelegitiman", objavio je Rojters pozivajući se na državnu agenciju IRNA.

"Sramna mjera Abu Dabija da sklopi sporazum sa lažnim cionističkim režimom je opasan potez i UAE i ostale države koje ga podrže biće odgovorne za posljedice sporazuma", navodi se u saopštenju.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da sporazum predstavlja "zabijanje noža u leđa Palestincima" i da će "ojačati regionalno jedinstvo protiv cionističkog režima".

Turska je takođe saopštila da istorija neće nikada zaboraviti ni oprostiti "licemjerno ponašanje" Ujedinjenih Arapskih Emirata jer su sklopili sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da palestinski narod i administracija s pravom reaguju snažno protiv sporazuma.

"Istorija i savjest regionalnih naroda neće zaboraviti i nikada neće oprostiti ovo licemjerno ponašanje UAE i izdaju palestinskog cilja zbog svojih uskih interesa", navodi se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da je "ekstremno zabrinjavajuće" to što su Emirati jednostrano zanemarili Arapski mirovni plan koji je sastavila Arapska liga.

Izrael i UAE su postigli sporazum o normalizaciji odnosa, a Izrael je pristao da suspenduje kontroverzni plan o anektiranju dijelova okupirane Zapadne obale.

Najavljeno je da će se delegacije dvije zemlje sastati u narednim nedeljama da potpišu sporazume o direktnim letovima, bezbjednosti, telekomunikacijama, energiji, turizmu i zdravstvenoj brizi.

Dvije zemlje će takođe biti partneri u borbi protiv pandemije korona virusa.

U sklapanju sporazuma posredovao je američki predsjednik Donald Tramp, a dvije zemlje su ocijenile dogovor kao istorijsku priliku za mir u regionu.

XS
SM
MD
LG