Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za krijumčarenje migranata


Mingranti u Bihaću, BiH
Mingranti u Bihaću, BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podigao je optužnicu protiv Miroslava Jovančićevića iz Užica, državljanina Republike Srbije, koji se tereti da je prevozom kroz teritoriju BiH omogućio nezakonit transport i boravak ilegalnih migranta.

Prema navodima optužnice, optuženi Jovančević je 28. maja 2019. godine prihvatio ponudu da, za ugovoreni novčani iznos, krijumčarene osobe, državljane Kameruna, nakon što su prethodno ilegalno ušli iz Srbije u BiH, preveze do Sarajeva.

U izvršenju krivičnog djela optuženi je otkriven kontrolom policijskih službenika Granične policije BiH u mjestu Zekovići (opština Višegrad), koji su prilikom kontrole navedenog vozila pronašli krijumčarene osobe, bez važećih putnih isprava za boravak u BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Granična policija BiH od početka godine je na nekoliko pograničnih dijelova do sada uspjela odvratiti više od 7.500 ilegalnog prelaska državne granice. Najviše je državljana Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka.

U prihvatnim kampovima kojima upravlja IOM (Međunarodna organizacija za migracije), na području Unsko-sanskog kantona (USK), je trenutno smješteno blizu 3.600 migranata. Prema procjenama Ministarstva unutrašnjih poslova USK van kampova se nalazi više od 3.000 migranata.

Vijeće ministara BiH usvojilo je na sjednici 11. juna pojedinačne informacije Ministarstva bezbjednosti stanju u oblasti migracija u BiH za januar, februar i mart 2020. godini u kojima se navodi da su u prvom kvartalu 2020. godine Službi za poslove sa strancima prijavljena ukupno 4.444 nezakonita migranta, što predstavlja povećanje od 20 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Tada je prijavljeno ukupno 3.597. migranata.

XS
SM
MD
LG