Dostupni linkovi

SIPA uhapsila jednu osobu zbog pokušaja krijumčarenja migranata


Migranti u blizini Bihaća

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su (12. avgusta) na području Tuzlanskog kantona uhapsili jednu osobu zbog sumnje da je pokušala krijumčariti 17 državljana Bangladeša, Pakistana i Afganistana.

„Prilikom realizacije navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e privremeno su oduzeli mobilni telefon i putničko motorno vozilo za koje postoje osnovi sumnje da je korišteno prilikom organizacije prevoza krijumčarenih osoba. Osumnjičena osoba privedena je u prostorije SIPA-e i nad njom se vrši kriminalistička obrada“, navodi se u sopštenju SIPA-e.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) i Suda BiH, u saradnji s Graničnom policijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Tuzlanskog kantona.

Iz Granične policije BiH kažu da su od početka godine na nekoliko pograničnih dijelova do sada uspjeli odvratili 7523 osobe od pokušaja ilegalnog prelaska državne granice. Najviše je državljana Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka.

„Najveći broj osoba zatečenih u ilagalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska državne granice je istočnom dijelu granice. Pripadnici Postrojbe Granične policije Zvornik samo su današnjim danom (12. avgust) od pokušaja ilegalnog prelaska granice odvratili 155 osoba“, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa Franka Vican, glasnovogornica Granične policije BiH.

Svakim danom je sve veći broj nezakonitih pokušaja prelaska državne granice BiH, navedeno je iz Granične policije BiH na videokonferenciji čelnika graničnih službi Evropske unije i balkanskih zemalja, kao i Europola i Frontexa, koja je održana 12. avgusta na temu "Zapadni Balkan kao tranzitna regija".

XS
SM
MD
LG