Dostupni linkovi

Palestinci razočarani odgovorom Arapa na Trampov mirovni plan


Protest Palestinaca
Protest Palestinaca

Zvaničnik Palestinske uprave Husein al Šeik izrazio je danas razočarenje što neke arapske zemlje nisu odgovorile, a neke su čak i podržale kontroverzni predlog SAD za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba, rekavši da se očekivalo mnogo više.

Ministar zadužen za civilne poslove i član Centralnog komteta Fataha, Al Šeik, blizak palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu, objasnio je da postoji zabrinutost da arapske zemlje, od kojih se očekivala podrška palestinskoj poziciji, mogu da zabiju nož u leđa Palestincima.

Predsednik SAD Donald Tramp predstavio je svoj dugo očekivani plan u utorak.

Nekoliko arapskih zemalja uključujući Kuvajt, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju nisu direktno kritikovali plan, već su nagovestili da je to osnova za pregovore koju bi Palestinci trebalo da iskoriste, preneli su izraelski mediji.

Arapska liga koja ima 22 zemlje članice sazvala je hitnu sednicu za subotu da diskutuje o planu.

Palestinci koji su čak i pre objavljivanja rekli da odbacuju plan ostali su čvrsto pri tom stavu.

"Nadali smo se da će arapska pocija biti mnogo bolja od toga. Ali pravi test je u subotu na sastanku Arapske lige. Na svakom sastanku naše arapske braće mi nismo zahtevali da se Arapi bore protiv Amerike ili Izraela za nas. Mi smo od njih tražili da kažu: 'Ono što Palestinci prihvataju, mi privatamo. I što Palestinci odbijaju mi odbijamo'", izjavio je Šeik za Al Džaziru.

Plan daje Izraelu veći deo onoga čemu je ta zemlja težila tokom decenija međunarodnog posredovanja, uključujući kontrolu nad Jerusalimom kao "nepodeljenim" izraelskim glavnim gradom umesto da ga deli sa Palestincima.

Njihov glavni grad će biti u području istočnog Jerusalima, ali bez Starog grada i okolnih kvartova.

Plan takođe dozvoljava da Izrael anektira jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i isključuje povratak palestinskih izbeglica na izraelsku teritoriju.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu koji je stajao pored Trampa u Beloj kući tokom predstavljanja plana odmah je izrazio svoju podršku.

On je takođe rekao da će Izrael momentalno anektirati dolinu Jordana i jevrejska naselja na Zapadnoj obali uz odobrenje Vašingtona.

Međutim, Bela kuća je naknadno objasnila da nema odobrenja za momentalnu aneksiju.

"Je l razumno da Arapi tapšu Trampu i Benjaminu Netanjahuu iz drugog i trećeg reda?", upitao je Al Šeik, očito aludirajući na ambasadore UAE, Bahreina i Omana koji su prisustvovali ceremoniji u Beloj kući.

Upitao je takođe da li je razumno aplaudirati podeli džamije Al-Aksa i planu da Al–Kuds (Jerusalim) bude glavni grad Izraela.

On je izrazio podršku "snažnom i čvrstom stavu" kralja Jordana Abdulaha koji je naglasio da mirovni sporazum mora uključiti glavne zahteve Palestinaca koji trenutno nisu deo predloga.

Kralj je danas razgovarao sa palestinskim predsednikom Abasom i rekao mu da će Aman držati stranu Palestincima u borbi za stvaranje nezavisne države u granicama iz 1967. godine.

Jordan je takođe odbacio unilateralne poteze Izraela aludirajući na plan aneksije, dok su Palestinci gnevno odbacili ceo plan.

XS
SM
MD
LG