Dostupni linkovi

Erdoan: Izdaja podrška arapskih zemalja Trampovom planu


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan je danas "izdajom" nazvao odluku nekoliko arapskih zemalja koje su podržale novi, "bliskoistočni mirovni plan" predsednik SAD Donalda Trampa.

"Neke arapske zmlje koje podržavaju plan počinile su izdaju Jerusalima i svog sopstvenog naroda i, što je važnije, izdaju humanosti", rekao je Erdoan rukovodstvu svoje stranke u Ankari.

Erdogan koji se zalaže za prava Palestinaca, izdvojio je Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Oman.

"Saudijska Arabijo prvenstveno zašto ćutiš? Kada ćeš prekinuti svoje ćutanje? Kad pogledate Oman, Bahrein i Abu Dabi - isto je", rekao je turski predsednik.

"Sram vas bilo! Sram vas bilo! Kako će te ruke koje su aplaudirale (planu) položiti račune za taj izdajnički korak?", dodao je Erdoan.

Odnosi Ankare s Rijadom i Abu Dabijem su se pogoršali 2018. godine zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Ankara je više puta tvrdila da je tak kolumnista "Vašington posta" ubijen po naredbi saudijskog rukovodstva koje poriče umešanost.

Predsednik SAD je u utorak predstavio detalje dugo očekivanog plana čiji je cilj rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba, rekavši da će Jerusalim ostati "nepodeljeni glavni grad Izraela".

Jeruslim je ionako izvor napetosti između Turske i SAD koje su ga 2017. godine ;proglasile za glavni grad Izraela i tamo premestile svoju ambasadu.

Na osnovu Trampovog plana, Izraelu bi se dala uprava na 30 odsto okupirane Zapadne obale, a Palestincima bi se postavili uslovi ocenjeni kao teški, uključujući razoružavanje, priznavanje Izraela kao jevrejske države i nastavak sveobuhvatne izraelske bezbednosne kontrole nad Zapadnom obalom.

Palestinska uprava je taj plan u potpunosti odbacila, dok je nekoliko arapskih zemlja reklo da bi to trebalo da bude osnova za pregovore.

"Mi nikada nećemo priznati ni prihvatiti taj plan koji u potpunosti prisvaja Jerusalim. Jerusalim ne može biti ostavljen u krvavim kandžana Izraela", rekao je Erdogan.

Predsednik Turske je Trampov plan nazvao "sramotnim" i upozorio podržavaoce plana da će biti odgovorni za "ozbiljne posledice" svakog koraka koji ohrabruje Izrael, označivši ga "teroritičkom" državom.

Erdoan je najavio da će razgovorati s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i s liderom palestinskog pokreta Hamas, Ismailom Hanijeom.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG