Dostupni linkovi

Demonstranti u Bjelorusiji formirali ljudske lance i marširali gradovima


"Lanci solidarnosti" u Minsku, 12. avgust
"Lanci solidarnosti" u Minsku, 12. avgust

Demonstranti su danas (12. avgust) formirali ljudske lance i marširali ulicama gradova Bjelorusije noseći cvijeće u znak protesta zbog reagovanja vlasti na proteste zbog čega je Evropska unija (EU) najavila nove sankcije protiv Minska, javio je Reuters.

Bezbjednosne snage sukobile su se sa demonstrantima tri noći zaredom nakon što je predsjednik Aleksandar Lukašenko proglasio pobjedu na izborima održanim 9. avgusta za koje opozicija tvrdi da su namješteni. Policija je uhapsila oko 6.000 ljudi.

Litvanija, Poljska i Letonija zajednički su se ponudili da posreduju između Lukašenka i demonstranata te su zaprijetili sankcijama na evropskom ili nacionalnom nivou ukoliko ponuda bude odbijena.

Više stotina ljudi izašlo je danas ponovo na ulice i žene obučene u bijelo formirale su ljudski lanac ispred pijace u centru Minska dok se masa okupila i ispred zatvora u koje su smješteni uhapšeni demonstranti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopštilo je da je 51 demonstrant i 14 policajaca povrijeđeno u sukobima.

U Brestu na jugozapadu Bjelorusije i nedaleko od granice sa Poljskom policija je ispalila bojevu municiju pošto su neki od demonstranata bili naoružani metalnim šipkama i ignorisali hice upozorenja. Povrijeđena je jedna osoba.

XS
SM
MD
LG