Dostupni linkovi

Pompeo za RSE: SAD obećava potporu u osiguranju dobrog ishoda za narod Bjelorusije


Mike Pompeo u Pragu, 12. kolovoza
Mike Pompeo u Pragu, 12. kolovoza

Američki državni tajnik Mike Pompeo govoreći danas (12. kolovoz) u Pragu za Radio Slobodna Europa (RSE) o spornim predsjedničkim izborima u Bjelorusiji i popratnim policijskim akcijama protiv mirnih prosvjednika, kaže da "želimo dobar ishod za bjeloruski narod, te ćemo u skladu s tim poduzeti akcije".

Pompeo, koji je ranije osudio provođenje izbora 9. kolovoza na kojima je autoritarnom predsjedniku Aleksandru Lukašenku dodijeljen šesti po redu mandat, rekao je da "smo gledali kako se nasilje i posljedice mirnih prosvjednika tretiraju na načine koji nisu u skladu s onim kako se treba postupati".

Glasanje, koje je oporba nazvala "krivotvorenim", rezultiralo je masovnim prosvjedima tri večeri zaredom, policijskim nasiljem i tisućama pritvorenih.

Pompeo je rekao da se Sjedinjene Države još nisu složile s pravim odgovorom, ali će Washingtona surađivati s europskim partnerima kako bi se utvrdilo što treba poduzeti.

Upitan hoće li izbori i naknadni događaji utjecati na budućnost američko-bjeloruskih odnosa, uključujući obećanu isporuku američke nafte, Mike Pompeo je rekao: "Morat ćemo kroz to raditi... bili smo nevjerojatno uznemireni zbog izbora i duboko razočarani što nisu bili slobodniji i pošteniji".

XS
SM
MD
LG