Dostupni linkovi

Borel potvrdio da je sazvao vanredni sastanak ministara EU zbog Bjelorusije i Libana


Demonstranti u Bjelorusiji 12. avgusta 2020
Demonstranti u Bjelorusiji 12. avgusta 2020

Šef evropske diplomatije Žozep Borel potvrdio je u srijedu da je sazvao sastanak Saveta ministara vanjskih poslova Evropske unije (EU) za petak popodne.

"Razgovaraćemo o hitnim pitanjima i baviti se situacijom u Istočnom Mediteranu, predsjedničkim izborima u Bjelorusiji, kao i dešavanjima u Libanu", napisao je Borel u srijedu na svom Tviter nalogu.

On je ranije rekao da će EU temeljno preispitati svoje odnose s Bjelorusijom i ocijenio da predsjednički izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodni niti pošteni.

Prethodno je švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde izjavila je da je pozvana na vanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU u petak 14. avgusta, kako bi raspravljali o eventualnim sankcijama Bjelorusiji nakon nedjeljnih predsjedničkih izbora u toj zemlji.

"Jutros je sazvan vanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU za petak i mi ćemo konkretno raspravljati o tome", izjavila je Linde u srijedu u intervjuu za Švedski radio.

U Belorusiji su treću noć zaredom izbili sukobi između opozicionih demonstranata i snaga bezbednosti, nakon izbora i odlaska u Litvaniju Svetlane Tihanovskaje, glavne opozicione rivalke ponovo izabranog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Interventna policija ispaljivala je u noći sa utorka na sredu (11. na 12. avgust) suzavac, gumene metke i granate za omamljivanje, kako bi rasterala demonstrante u glavnom gradu Minsku.

Demonstranti i opozicija optužuju predsednika Aleksandra Lukašenka za lažiranje rezultata izbora održanih u nedelju, 9. avgusta.

Više od 5.000 ljudi je pritvoreno, oko 200 hospitalizovano i jedna osoba je preminula tokom protesta nakon što je Centalna izborna komisija objavila da je aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko ponovo pobedio na izborima sa oko 80 posto glasova, a njegov protivkandidat Tihanovskaja dobila manje od deset posto.

Tihanovskaja je napustila u ponedeljak zemlju zbog pretnje pritvaranjem, a beloruski zvaničnici su joj olakšali odlazak, izjavio je ministar inostranih poslova Litvanije Linas Linkevičius.

XS
SM
MD
LG