Dostupni linkovi

Ramuš Haradinaj mogući kandidat za predsednika Kosova


Verujem da ću biti kandidat za predsednika, ako se o tome raspravlja na osnovu ustava: Ramuš Haradinaj
Verujem da ću biti kandidat za predsednika, ako se o tome raspravlja na osnovu ustava: Ramuš Haradinaj

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš (Ramush) Haradinaj može biti kandidat za predsednika Kosova, saopšteno je u sredu (12. avgusta) nakon sastanka upravnog saveta te stranke održanog u Prištini.

Zamenik predsednika ABK-a Ardian Djini(Gjini) je izjavio da postoje pozivi da Haradinaj bude kandidat za predsednika.

"Možemo imati nove okolnosti kada je u pitanju izbor predsednika Kosova, čak iako ne bude potvrdjena optužnica protiv predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci). Svi se nadamo da optužnica neće biti potvrđena, ali ipak za četiri ili pet meseci moramo da uđemo u proces izbora predsednika, i Alijansa ne misli da zemlja treba da izađe na birališta jer novog predsednika nećemo moći da izaberemo", rekao je Gjini.

I sam Haradinaj je putem svog Facebook profila potvrdio da on može biti kandidat za predsednika.

"Verujem da ću biti kandidat za predsednika, ako se o tome raspravlja na osnovu ustava, to smatram velikom odgovornošću i posebna mi je čast", napisao je Haradinaj.

Partneri unutar vladajuće koalicije na Kosovu, Alijansa za budućnost Kosova i Demokratski savez Kosova, se nisu dogovorili oko pozicije predsednika, nakon što Tačiju istekne mandate u proleće 2021. godine.

Predsednika Kosova biraju posalnici u Skupštini.

Specijalizovano tužilaštvo je krajem juna saopštilo da je 24. aprila prosledjena an potvrđivanje optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veseljija (Kadri Veseli) I drugih lica čija imena nisu objavljena.

Sudija za pretresni postupak ima šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

Tači je naveo da će, ukoliko optužnica protiv njega bude potvrđena, podneti ostavku na mesto predsednika.

XS
SM
MD
LG