Dostupni linkovi

Ministar policije Srbije u Azerbejdžanu nakon afere sa oružjem


Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović boravi u utorak (11. avgsta) u poseti Azerbejdžanu, gde će se sastati sa zvaničnicima te države, preneli su mediji u Bakuu.

Stefanović se sastao sa sekretarom Saveta bezbednosti Ramilom Usubovom (Ramil Usubov), pomoćnikom predsednika Azerbejdžana.

Zvanična novinska agencija Azertag izveštava da su strane razgovarale o trenutnom stanju odnosa između Azerbejdžana i Srbije, razmenjivale mišljenja o razvojnim perspektivama bilateralnih političkih i bezbednosnih veza.

"Strane su izrazile zadovoljstvo bliskom saradnjom Azerbejdžana i Srbije u međunarodnim organizacijama, istakle hitnost podržavanja teritorijalnog integriteta država i nepovredivosti granica", piše u izveštaju.

Poseta Stefanovića dolazi nakon afere od 19. jula povodom izvoza oružja iz Srbije u Jermeniju, nakon što je azerbejdžanski internet portal Haqqin.az, označen kao blizak vlastima Azerbejdžana, objavio tvrdnje da su minobacači srpske izrade, kao i municija za njih, isporučeni Jermeniji preko Gruzije, a potom upotrebljeni u smrtonosnim sukobima na jermensko-azerbejdžanskoj granici, 12. jula.

To su dan kasnije potvrdile vlasti u Bakuu koje su iznele optužbe da je Srbija, preko teritorije Gruzije, Jermeniji isporučila minobacače i municiju koji su, kako se tvrdi, korišćeni tokom sukoba koji je 12. jula izbio na azerbejdžansko-jermenskoj granici.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana zbog toga je pozvalo na razgovor otpravnicu poslova Ambasade Srbije u toj zemlji Danicu Veinović od koje je, prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Khalafa Khalafova, "zatraženo objašnjenje" i da Srbija istraži ovaj slučaj.

U međuvremenu se o ovom slučaju oglasilo i ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Gruzije, koje je demantovalo navodni tranzit oružja za Jermeniju preko njihove teritorije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se 27. jula oglasio prvi put od otvaranja ove afere, izjavio je da se i jednima i drugima prodaje naoružanje koje proizvodi Srbija, jer je to jedini način da se obezbedi uspešnost domaće namenske industrije.

Vučić je 7. avgusta razgovarao telefonom sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom (Ilham Aliyev) u kojem je uputio poziv predsedniku Azerbejdžana da poseti Srbiju.

U zvaničnom saopštenju objavljenom istog dana na sajtu predsednika Srbije navodi se i da će, da bi poseta bila što bolje pripremljena, Vučić u Baku poslati "svog specijalnog izaslanika".

Ministar Stefanović, koji 11. avgusta boravi u Bakuu, razgovarao je 4. avgusta sa ambasadorom Azerbejdžana Eldarom Hasanovim o dosadašnjoj saradnji dve države.

Stefanović je, kako je navedeno u saopštenju tada, naglasio da Srbija podržava teritorijalni integritet Azerbejdžana i izrazio žaljenje povodom smrti 18 pripadnika bezbednosnih snaga Azerbejdžana.

XS
SM
MD
LG