Dostupni linkovi

Vučić sa predsednikom Azerbejdžana o izvozu oružja


Tenk M-84 Vojske Srbije na redovnoj vežbi (3. februar 2020.), ilustracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je telefonski razgovor sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim o izvozu naoružanja i vojne opreme u taj region i izrazio odlučnost Srbije da se ne meša u postojeće sporove, poštujući nepovredivost granica država članica Ujedinjenih nacija, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

U saopštenju se navodi da je Vučić izrazio saučešće zbog žrtava nedavnog oružanog incidenta na azerbejdžansko-jermenskoj granici i naglasio da se Srbija zalaže za mirno rešavanje sporova dijalogom, uz poštovanje postignutih dogovora i bez jednostranih koraka.

"Predsednik Vučić je predsedniku Alijevu rekao da Srbija veoma ceni prijateljstvo i uspostavljeno strateško partnerstvo sa Azerbejdžanom i da se nada jačanju saradnje, a na osnovama Akcionog plana, koji su potpisali predsednici Vučić i Alijev", navodi se u saopštenju.

Zato je još jednom, kako se dodaje, uputio poziv azerbejdžanskom predsedniku da poseti Srbiju, a datum posete biće dogovoren u narednom periodu.

Da bi poseta bila što bolje pripremljena, predsednik Srbije će u Baku poslati svog specijalnog izaslanika, navodi se u saopštenju.

O razgovorusa predsednikom Azerbejžana Vučić je govorio i na konferenciji za novinare 7. avgusta u Predsedništvu.

"Razgovarao sam sa Alijevim, dogovorili smo se da uskoro poseti Srbiju. Nas dvojica smo potpisali akcioni plan o našoj saradnji, ali mi imamo prijateljske odnose i sa Jermenijom i naš posao je da imamo dobre odnose sa svima", rekao je Vučić.

Reagujući na navode dela opozicije u Srbiji da je prodajom oružja Jermeniji ova vlast pokvarila dobre odnose sa Azerbejdžanom, Vučić je novinarima pokazao zaključak Vlade tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića od 24. maja 2012. godine, kojim se daje saglasnost da Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja izdaje dozvole za izvoz naoružanja u Jermeniju.

"To je izdala Vlada Borisa Tadića, koji je mene napao za to. Samo da vidite kako su u laži kratke noge", rekao je Vučić.

Razgovor nakon afere o izvozu srpskog oružja u Jermeniju

Do telefonskog razgovora Vučića i Alijeva došlo je nakon što je polovinom jula azerbejdžanski internet portal Haqqin.az, označen kao blizak vlastima Azerbejdžana, objavio tvrdnje da su minobacači srpske izrade i municija za njih isporučeni Jermeniji preko Gruzije, a potom upotrebljeni u smrtonosnim sukobima na jermensko-azerbejdžanskoj granici, 12. jula.

To su dan kasnije potvrdile vlasti u Bakuu koje su iznele optužbe da je Srbija, preko teritorije Gruzije, Jermeniji isporučila minobacače i municiju koji su, kako se tvrdi, korišćeni tokom sukoba koji je 12. jula izbio na azerbejdžansko-jermenskoj granici.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana zbog toga je pozvalo na razgovor otpravnicu poslova Ambasade Srbije u toj zemlji Danicu Veinović od koje je, prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Khalafa Khalafova, "zatraženo objašnjenje" i da Srbija istraži ovaj slučaj.

U međuvremenu se o ovom slučaju oglasilo i ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Gruzije, koje je demantovalo navodni tranzit oružja za Jermeniju preko njihove teritorije.

Dok iz Ambasade Azerbejdžana u Beogradu traže od nadležnih u Srbiji da se suzdrže od prodaje oružja Jermeniji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se 27. jula oglasio prvi put od otvaranja ove afere, izjavio je da se i jednima i drugima prodaje naoružanje koje proizvodi Srbija, jer je to jedini način da se obezbedi uspešnost domaće namenske industrije.

XS
SM
MD
LG