Dostupni linkovi

Formirana Udružena opozicija Srbije


Lideri Saveza za Srbiju, arhivska fotografija
Lideri Saveza za Srbiju, arhivska fotografija

Potpisom na sporazum 12 političkih organizacija, u Beogradu je formirana Udružena opozicija Srbije (UOS).

Reč je o strankama i organizacijama koje su i do sada sarađivale u okviru opozicionog Saveza za Srbiju, a koji će pored ostalih činiti - Demokratska stranka, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret, Građanska platforma, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Državotvorni pokret Srbije, Pokret slobodna Srbija, Narodni pokret Srba sa KiM, Udruženje sindikata Srbije "Sloga", Šumadijska regija i nekadašnji poslanik u Skupštini Srbije Đorđe Vukadinović.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, UOS je formirana sa ciljem da se "smeni režim zasnovan na samovolji jednog čoveka".

"U borbi za demokratsko društvo borićemo se svim raspoloživim sredstvima nenasilne političke borbe, koja uključuje i sve oblike gradjanske neposlušnosti", rekao je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, predstavljajući ciljeve i članice UOS-a.

Veselinović je rekao da pokret Dveri Boška Obradovića nije pristupio UOS-u, ali da će međusobno sarađivati.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da je neophodan širok front jer ni jedna organizacija pojedinačno nije u stanju da nanese "ozbiljniji udrac" vlasti i da je zato Savez za Srbiju prerastao u širu organizaciju.

Kako je neveo, veruje da će se "UOS izboriti za fer i poštene izbore i da će stati iza jednog kandidata na predsedničkim izborima".

"Nemam nikakve sumnje da ćemo imati zajedničkog kandidata i da ćemo na budućim izborima, kad god se oni dogode, učestvovati zajedno jer samo zajedno možemo imati snage da pobedimo ovaj režim", rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je izjavio da je Savez za Srbiju "učinio mnogo i postavio dobar temelj za ono što sledi - da se najzad izborimo za prvi korak u promeni Srbije, a to su slobodni i pošteni izbori".

Beograd: Protesti, suzavac i okršaji policije i demonstranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

"Ovo je pre svega okrenuto građanima, ka tome da nezadovoljstvo koje postoji u Srbiji artikulišemo na najprihvatljiviji način velikom broju građana - od desnice do levice", rekao je Lutovac.

XS
SM
MD
LG