Dostupni linkovi

Ne davimo Beograd: Aktivista kažnjen zbog organizacije skupa


Skup solidarnosti "Srce za Davida" u Beogradu, 26. decembar 2018.

Aktivista inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović osuđen je na kaznu od 100.000 dinara (oko 850 evra) zbog organizacije skupa podrške grupi "Pravda za Davida" iz Banjaluke, saopštila je ta inicijativa.

Iz Inicijative su naveli da neće platiti kaznu, već će uložiti žalbu na "sramotnu presudu".

Prema presudi, Veselinović je odgovoran zato što je 26. decembra 2018. na platou ispred Filozofskog fakulteta održano neprijavljeno javno okupljanje.

"Na okupljanje pod nazivom 'Srce za Davida' pozvali smo odmah nakon brutalnih hapšenja roditelja ubijenog Davida Dragičevića u Banjaluci, te nije bilo vremena za prijavljivanje skupa", navodi se u saopštenju inicijative.

Kako su naveli, to zakon prepoznaje kao spontano okupljanje koje se ne mora prijavljivati, ali je uprkos tome sud odlučio da ih kazni.

Iz Inicijative su saopštili i da solidarnošću žele da ukažu poštovanje za napore kojima su simultano povodom tragičnih dešavanja u Sarajevu i Banjaluci građani pokušali da povrate moć i poverenje u institucije.

"Mi mislimo da je mir i ljudski život vrhovna vrednost koju bez obzira na sve moramo poštovati i čuvati", izjavio je tom prilikom Veselinović, a prenosi u saopštenju inicijativa Ne davimo Beograd.

David Dragićević (21) iz Banjaluke nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo telo pronađeno je šest dana kasnije. Okolnosti pod kojima je umro do danas nisu rasvetljene, a njegova smrt izazvala je proteste građana u Banjaluci i drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Nakon hapšenja njegovih roditelja tokom mirnih demonstracija u Banjaluci, protesti su organizovani i u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i drugim gradovima Srbije.

'Pravda za Davida se nastavlja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

XS
SM
MD
LG