Dostupni linkovi

'Pravda za Davida' u Novom Sadu


Sa protesta u Beogradu, "Pravda za Davida i Dženana"

Više od stotinu Novosađana okupilo se na protestu solidarnosti "Pravda za Davida" u Novom Sadu.

Oni su zatražili hapšenje odgovornih za smrt Davida Dragičevića iz Banjaluke, kao i razjašnjenje smrti mladog Sarajlije Dženana Memića.

Građani su minutom ćutanja odali poštu preminulim mladićima iz Bosne i Hercegovine i poručili su da "duhovi prošlosti" mogu da se prevaziđu ako su građani regiona solidarni.

Iz Udružene akcije "Krov nad glavom" Marko Tomović poručio je da su "građani tužni, ljuti, razočarani", jer otac i majka kojima je ubijen sin to ne mogu da budu, zato što im uskraćuju pravdu".

"Oni traže pravdu za svoje dete i tako su postali neprijatelji države. Oni ugrožavaju bezbednost jer traže pravdu. To nije normalno, tužni smo i uznemireni", rekao je on.

Okupljeni su razvili dva transparenta, na jednom je ispisana poruka "Pravda za Davida – Novi Sad", dok je na drugom stajao natpis "Pravda za Davida i Dženana". Nakon kraćeg zadržavanja na Trgu Republike građani su krenuli u šetnju centrom Novog Sada, sa slikom Davida Dragičevića na čelu.

Učesnica skupa Jelena Dukarić rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ovo poruka za čitav region.

"Sistem podjednako ne funkcioniše u celom region. Ovo je rezultat nedostatka lustracije", poručila je ona.

Aleksandra Sušić je isto došla na protest da bi izrazila solidarnost sa roditeljima preminulih mladića.

"Tu sam da pokažem solidarnost i da poručimo da policijska represija je nedopustiva", reči su Aleksandre Sušić.

Otac i majka pod nerasvetljenim okolnostima u martu ove godine preminulog Davida Dragićevića, Davor Dragičević i Suzana Radanović, privedeni su u utorak u Banjaluci tokom mirnog protesta, što je izazvalo nezadovoljstvo građana, koje se prelilo i na Srbiju, pa su protesti organizovani u Beogradu, Zrenjaninu i drugim gradovima.

Dženan Memić, čiji slučaj se isto spominje na protestima, preminuo je u februaru 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio dok je šetao sa devojkom. Do danas nisu poznate okolnosti pod kojima je ovaj mladić zadobio povrede opasne po život. Iako se prvobitno govorilo da se radi o saobraćajnoj nezgodi, ubrzo se proširila vest da je mladić pretučen I da od zadobijenih udaraca preminuo.

Pročitajte: 'Šetnja Davidovim stazama', policija blokirala prilaz trgu

'Pravda za Davida se nastavlja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Beograd uz Banjaluku i Sarajevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

XS
SM
MD
LG