Dostupni linkovi

MUP CG: Nismo dobili zahtjeve vezano za ubistvo novinarke sa Malte


Svijeće na mjestu ubijene novinarke na Malti, Dafne Karuane Galicije, arhivska fotografija

Uprava policije (UP) Crne Gore nije dobijala direktne zahtjeve od policije Malte vezano za ubistvo malteške novinarke, Dafne Karuana Galicije, kazao je u ponedjeljak, 10. avgusta, direktor Veselin Veljović.

Kako je objavljeno na Twitter profilu, Policija Malte od crnogorske Uprave policije nije tražila bilo kakve provjere za crnogorsku kompaniju koja gazduje vjetroelektranom "Možura", firma Možura Wind Park, kao ni lica u tom društvu.

„Izvršenim provjerama utvrđeno je da ubijena novinarka kao ni osumnjičeni za njeno ubistvo Jorgen Feneh nisu posjećivali Crnu Goru“, rekao je Vejović.

Metju Karuana Galicija, sin novinarke ubijene na Malti prije skoro tri godine, u intervjuu Vijestima objavljenom 9. avgusta, rekao je da je crnogorski predsjednik Milo Đukanović ključna osoba iz Crne Gore kojom se njegova majka bavila dok je istraživala slučaj Možura.

Kako kaže ona je ispitivala veze između Đukanovića, premijera Malte Džozefa Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu.

Veljović navodi da od policije Malte nisu dobijali zahtjeve za provjere firmi koje se pominju da su povezane sa vjetroelektranom Možura, kao ni za eventualne povezanosti sa državnim zvaničnicima Crne Gore.

„U slučaju konkretnih zahtjeva od policije Malte u vezi sa slučajem ubistva novinarke Daphne Caruana Galizia, Uprava policije će postupati blagovremeno i tim zahtjevima će dati prioritet u svom radu“, kaže Veljović.

Više medijskih kuća je, pozivajući se na istrage na Malti, objavile da je njenom ubistvu prethodila istraga o poslovima malteških zvaničnika u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori su podnesene inicijative za pokretanje istrage o poslu između Crne Gore i Malte na izgradnji vjetroelektrana na brdu Možura, između Bara i Ulcinja ali o njima se nije odlučivalo.

Povod za iniciranje istraga o ovom poslu je pad malteške Vlade, početkom godine, čije je poslove u Crnoj Gori istraživala novinarka Dafne Karuana Galicija (Daphne Caruana Galizia) koja je ubijena 16. oktobra 2017. godine.

Na Malti je pokrenuta istraga protiv biznismena i državnih funkcionera umiješanih u izgradnju vjetroelektrana zbog finansijskih malverzacija, korupcije, ali i ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije koja je istraživala slučaj.

Galicija je ubijena 16. oktobra 2017. godine u eksploziji bombe podmetnute ispod njenog automobila. Zbog ove afere, početkom ove godine pala je Vlada Malte.

Istraživački novinar Metju Karuana Galicija rekao je 19. juna ove godine, za Radio Slobodna Evropa da je njegova majka “ u vrijeme kad je ubijena, istraživala sve ljude koji su bili uključeni u ovaj dogovor u Crnoj Gori”.

XS
SM
MD
LG