Dostupni linkovi

Otvorena malteška vjetroelektrana kod Ulcinja


Proradila malteška vjetroelektrana kod Ulcinja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Vjetroelektrana 'Možura' u okolini Ulcinja, investicija malteške državne kompanije, vrijedna oko 90 miliona eura, svečano je puštena u rad. Ceremoniji su prisustvovali premijeri i ministri ekonomije i energetike Crne Gore i Malte. Premijeri Duško Marković i Džozef Muskat su ocijenili da projekat vjetroelektrane potvrđuje odlične političke i ekonomske odnosi dvije države.

"Ovo je prvi put da naša kompanija u državnom vlasništvu realizuje važnu investiciju u drugoj državi, iz drugačije regije, i to u jednoj oblasti od strateškog značaja, a to je energetika. Za nas je ovo jedna nova lekcija i jedan veliki znak povjerenja koje gajimo prema vašoj zemlji", rekao je premijer Muskat dodajući da je presudno za odabir Crne Gore bilo to što se radi o dobrom i pouzdanom partneru za investiranje.

Premijer Marković je rekao da je tokom razgovora, pored projekta u oblasti energetike, zajednički prepoznat i niz mogućnosti za unapređenje saradnje u drugim oblastima.

"Turizam, poljoprivreda, zdravstvo su samo neka od polja u kojima vidimo potencijale za snažnije povezivanje naših zemalja". rekao je Marković.

Crnogorski premijer je zahvalio Malti na podršci u procesu evropskih integracija Crne Gore. Njegov kolega je naglasio je da Malta, kao članica Evropske unije, podržava evropsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana. Marković i Muskat ocijenili su da je nedavna odluka Evropskog savjeta da ne počne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom razočaravajuća i pogrešna.

Vjetroelektrana 'Možura' nalazi se na istoimenom brdu između opština Ulcinj i Bar. To je, nakon vjetroparka 'Krnovo' kod Šavnika najveća vjetroelektrana u Crnoj Gori.

'Možura' će godišnje proizvoditi oko 120 GWH energije, supstituišući uvoz energije u vrijednosti oko šest miliona eura, saopšteno je iz Vlade. Proizvodni objekat snage 46 MW sastoji se od 23 vjetrenjače, snage od po 2 MW.

Investiciju realizuju malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, a glavni izvođač radova bila je kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering.

Iz Vlade podsjećaju da je ugovorom o dugoročnom zakupu zemljišta, utvrđeno da će elektrana, po isteku perioda zakupa, potpuno revitalizovana preći u trajno vlasništvo države Crne Gore 2035. godine.

XS
SM
MD
LG