Dostupni linkovi

Tramp potpisao uredbe o pomoći Amerikancima


Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je četiri izvršne uredbe kojima se pruža ekonomska pomoć milionima Amerikanaca koji su ostali bez posla posle izbijanja pandemije kovida 19.

Na konferenciji za novinare u svom odmaralištu u Bedminsteru u Nju Džersiju, Tramp je saopštio da će se zahvaljujući uredbama nastaviti isplate federalne pomoći nezaposlenima, preneo je Glas Amerike.

Države će pokrivati 25 odsto troškova a federalna vlada preostalih 75 odsto, kazao je Tramp.

Uredbama se takođe omogućuje pauza u plaćanju poreza na prihode Amerikancima koji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje. Produženo je i odlaganje naplate studentskih kredita, kao i moratorijum na izbacivanje stanara koji ne mogu da plate kiriju.

Predsednik je optužio demokrate u Kongresu da su u predlog zakona o ekonomskoj pomoći uključile elemente koji nemaju veze sa pandemijom.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider senatske manjine Čak Šumer, oboje demokrate, ponudili su u petak da smanje svoj predlog paketa pomoći pogođenima korona virusom u vrednosti od 3,4 hiljade milijardi dolara za skoro trećinu, ukoliko republikanci pristanu da povećaju svoju kontra-ponudu koja iznosi hiljadu milijardi dolara.

Međutim, pregovarači Bele kuće Stiv Mnučin i šef osoblja Mark Medouz odbacili su ponudu demokrata.

Ono što Trampove uredbe ne uključuju, a zakonski predlog sadrži je više od 100 milijardi dolara pomoći školama da se ponovo otvore ove jeseni, dodatna sredstva za testiranje na korona virus, pomoć američkoj Poštanskoj službi koja se nalazi u problemima, i još jedan ček pogodjenim Amerikancima u iznosu od 1.200 dolara.

Nije jasno da li predsednik SAD ima ovlašćenja da donosi ovakve odluke i kako bi se one primenile u praksi. Recimo, ako bi se plaćanje poreza na zarade odložilo do kraja godine, nije poznato da li bi se oni tada plaćali retroaktivno i da li bi morali da se plate odjednom.

Republikanci kažu da nisu zainteresovani za bilo kakav paket pomoći koji je vredniji od hiljadu milijardi dolara. Demokrate ne bi pristale na paket manji od dve hiljade milijardi.

Deluje da nema mnogo prostora da se ti brojevi približe, a pitanje je i da li će se predstavnici u Kongresu još sastajati, budući da je Kongres na letnjoj pauzi.

Milioni Amerikanaca su do nedavno primali pomoć od 600 dolara nedeljno, a socijalne službe upozoravaju da bi, ako se isplate ne nastave, mnogi mogli da ostanu bez hrane ili krova nad glavom.

XS
SM
MD
LG